Subventia acordata, din aceasta toamna, de la stat agricultorilor cu ferme mici si mijlocii va fi de 200 de lei pe hectar – a anuntat, la Prajesti, ministrul Agriculturii Dacian Ciolos. De subventie vor beneficia si fermierii mari, pentru care se va acoperi, de la stat, dobinda creditelor agricole. Ministrul Ciolos, care s-a intilnit cu satenii din Prajesti impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu, a tinut sa prezinte ultimele masuri pe care le va lua Guvernul, pentru agricultori, in urmatoarea perioada.
Pentru fermele mari, care au si ele cheltuieli ridicate cu infiintarea culturilor, dat fiind pretul ingrasamintelor, al motorinei, pesticidelor si semintelor, ministerul va folosi Legea creditului agricol, care permite subventionarea dobinzilor intr-un mod consistent, care sa acopere nu doar costurile cu dobinda la banca, dar sa vina si cu un sprijin suplimentar. „Noi oricum aveam aceasta schema de subventionare a creditelor pentru agricultura, pentru infiintarea culturilor, pentru productia vegetala, pina la 10 – 15% – a spus Dacian Ciolos. Vom creste, pentru anul viitor, inclusiv din toamna aceasta, nivelul sprijinului din masa creditului luat de la banca, pina la 25 – 30%, sa acoperim si aceasta diferenta. Prin aceasta schema de sprijin de pina la 200 de lei la hectar si prin subventia crescuta la creditul agricol de productie cu pina la 30% speram ca si in acest an sa existe suficiente elemente de incurajare sa avem suprafete insamintate cit mai mari din aceasta toamna”. Ministrul a precizat ca aceste lucruri vor fi anuntate in detaliu din aceasta saptamina.
Creste subventia pentru vaci si oi
Dacian Ciolos a reamintit ca, pentru zootehnie, de trei ani s-a incercat sa se stabileasca un echilibru intre subventiile din sectorul vegetal si cel animalier. „Avem subventia pe cap de animal si la bovine si la ovine – a precizat oficialul de la Agricultura. Dupa discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii crescatorilor de animale, am mers pe o subventie care va fi, la bovine, de la trei vaci in sus, in jur de 500 de lei pe cap de animal. La fel la oi. In functie de numarul de animale eligibile se va ajunge la peste 35 de lei pe cap de animal”. Ciolos a mai precizat ca se incercam o grabire a controlului pe teren. Controlul e necesar pentru ca, se stie, dupa ce s-a declarat numarul de animale de catre proprietari, autoritatile judetene de la Directia Agricola trebuie sa confirme ca ceea ce s-a declarat e corect. Dupa incheierea controlului, poate incepe plata subventiei. „Cred ca in citeva saptamini, pentru vaci, vom putea incepe cu o prima transa de subventii. Vrem sa dam subventia in doua transe, sa nu asteptam rezultatele controalelor de peste tot, ci sa platim pe masura ce finalizam controlul. Ca si la ovine. Urmind ca in iarna sa dam si diferenta pentru transa a doua. Aplicam aceasta subventie de trei ani si va continua si in perioada urmatoare” – a mai spus ministrul.
Programul Fermierul isi reintra in drepturi
Cei care sint interesati de investitii in ferme si in unitati de procesare a produselor agricole in ferme individuale sau in grupuri de producatori, vor beneficia din nou de Programul Fermierul. „Am semnat conventiile cu bancile si se va putea beneficia de credite care vor asigura dezvoltarea, cu dobinda de pina la 7% – a spus Dacian Ciolos. Creditul va putea acoperi toata valoarea proiectului, din care, apoi, se ramburseaza prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pina la jumatate din valoare”. Chiar si pentru cheltuieli neeligibile in PNDR, cum ar fi achzitia de animale pentru prima populare a fermei. Pentru achizitia de animale in sectorul ovin si caprin, pentru masculi de rasa, mai ales pentru rasele de carne, dupa o discutie cu crescatorii de animale din zona Sibiu, s-a hotarit sa se dea un sprijin financiar pentru achizitia de berbeci de rasa. Masura ar putea fi pusa pe rol intr-o saptamina-doua.
Prime de instalare pe baza de planuri de afaceri
Dacian Ciolos a mai anuntat ca in luna octombrie, cel mai tirziu, se va mai da drumul la inca doua masuri de mare interes. Prima vizeaza un sprijin financiar pentru fermele de subzistenta, in care fermierii vor sa elaboreze un program de investitii, pornind de la o gospodarie cu citeva animale si citeva hectare de teren, unde tinerii vor ca in urmatorii ani sa faca unele investitii si au un plan de afaceri pentru aceasta. Ei vor putea sa depuna planul de afaceri la Directia Agricola sau la Oficiul judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si vor putea primi, timp de cinci ani cite o prima de 1.500 de euro pe an, care sa-i ajute sa-si puna in aplicare planurile. Pentru anumite planuri de investitii, vor putea beneficia si de masura de investitii in ferme din PNDR. De asemenea, pentru tinerii din mediul rural, de pina la 40 de ani, si care sint din familii de agricultori, care vor sa preia gospodariile parintilor, sa le dezvolte, se da o prima de instalare, pe baza unui plan de afaceri cu care vine tinarul, iar prima poate ajunge la 25.000 de euro.
aurel a zis
as vrea sa beneficiez si eu de aceste facilitati pentru ca stau la tara si am o mica ferma vegetala sunt de 37 ani