Deşi iniţial se considera că tinerii şi copiii sunt categoriile de vârstă cele mai ameninţate de virusul H1N1, un nou studiu epidemiologic realizat în California indică faptul că mortalitatea în urma infectării cu acest virus se manifestă la toate categoriile de vârstă, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA), informează AFP.
Astfel, conform rezultatelor studiului, aflate într-o relativă discordanţă cu datele statisticilor naţionale americane, mortalitatea în spitale din cauza virusului H1N1 este mai ridicată la persoanele de peste 50 de ani decât la copii.
Ultimele cifre publicate de Centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), ce cuprind 28 de state ale SUA, indică faptul că 23,6% dintre decese s-au produs în segmentul de vârstă de până în 25 de ani, 65% în segmentul de vârstă 25 – 64 de ani şi doar 11,6% dintre decese s-au produs în segmentul de vârstă de peste 65 de ani.
Studiul publicat marţi a fost realizat pe 1.088 de cazuri de infectare cu noua gripă ce au fost spitalizate în California între 23 aprilie şi 11 august 2009.
‘Rata totală a mortalităţii în acest grup de pacienţi a fost de 11%, atingând un nivel mai ridicat, de 18% în grupa de vârstă de peste 50 de ani’, susţin autorii studiului. Dintre toate aceste decese, doar 7% s-au produs la pacienţi cu vârsta mai mică de 18 ani.
Dintre cei 1088 pacienţi spitalizaţi cu diagnosticul de gripă porcină în California în perioada aprilie – august, 344 (32%) aveau vârsta mai mică de 18 ani. De cealaltă parte, odată spitalizate, persoanele de peste 50 de ani au avut o rată mai mare de mortalitate.
Autorii acestui studiu, printre care şi Dr Janice Louie de la Ministerul californian al Sănătăţii, susţin că, prin comparaţie cu efectele gripei sezoniere, pandemia cu virusul H1N1 deşi îi afectează într-o manieră disproporţionată pe cei mai tineri, aceştia fac de cele mai multe ori forme mai uşoare.
Vârsta medie pentru bolnavii de gripă porcină spitalizaţi în California în perioada menţionată este de 27 de ani, ceea ce indică din nou faptul că tinerii sunt mai susceptibili de îmbolnăvire decât bătrânii, însă, conform studiului, odată infectaţi aceştia se refac mai uşor decât bătrânii.
Perioada medie de boală în care a intervenit decesul pacientului este de 12 zile, cauzele cele mai frecvente de mortalitate fiind fie o pneumonie virală gravă, fie un sindrom respirator acut sever.
‘În primele 16 săptămâni ale pandemiei de gripă porcină, infecţia a părut a fi extrem de diferită faţă de cea declanşată de gripa sezonieră, înregistrându-se mai puţine cazuri care necesitau spitalizare şi implicit mai puţine decese din rândul populaţiei în vârstă. Această diferenţă a dispărut ulterior din statistici, observându-se că astfel de cazuri ce necesită spitalizare, şi cazurile de mortalitate se produc la toate vârstele’, a mai adăugat Dr. Louie, precizând că doar 30% din cazurile care au necesitat spitalizare au fost considerate foarte grave.
Majoritatea pacienţilor care au necesitat spitalizare aveau deja alte probleme de sănătate care au ridicat considerabil riscul apariţiei de complicaţii în urma îmbolnăvrii de gripă porcină. Printre cele mai periculoase astfel de probleme de sănătate în asociere cu gripa nouă se numără obezitatea, identificată drept un factor specific de risc de mortalitate în urma infectării cu virusul H1N1.AGERPRES
Lasă un răspuns