• imediat ce noul Cod al muncii va fi aprobat, toți tinerii care au peste 15 ani vor avea dreptul să lucreze și să-și procure singuri banii de buzunar
Te-ai săturat să le ceri părinților tăi bani de buzunar? Vrei să devii independent din punct de vedere economic? Vrei să ai un „part-time job”? Mai ai „puțintică răbdare”, cum spunea Dandanache, și vei avea șansa de a arăta ce poți. Într-un cuvînt să te angajezi într-o firmă cu acte în regulă. Conform articolului 13 din noul Cod al muncii, „persoana fizică dobîndește capacitate de muncă la împlinirea vîrstei de 16 ani”, însă „persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vîrstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sînt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională”. Adică, ce mai la deal, la vale, orice tînăr cu vîrsta peste 15 ani, cu acordul parinților sau tutorelui, poate încheia un contract de muncă cu un angajator. (Atenție! – nu cu normă întreagă, serviciile urmînd a fi prestate în afara orelor de școală sau în afara cursurilor, în cazul studenților).
Mulți dintre voi știu că în statele Uniunii Europene, legislația în vigoare oferă tinerilor șansa de a se angaja, de a avea acel „part-time job” despre care toată lumea vorbește. La unele facultăți din Europa și din S.U.A. faptul că ai avut această slujbă temporară îți aduce multe puncte la dosarul de înscriere. Și la noi, prin acest proiect de lege se dorește alinierea legislației în domeniul muncii la cea a Uniunii Europene.
Mulți cred că de-abia așteaptă să intre în vigoare noul Cod al muncii, dar nu trebuie să ne facem iluzii prea devreme. Cum bine se știe, birocrația în Romania este foarte mare, astfel această „constituție” a muncii trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgată de Președintele României și apoi să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Dacă totuși această lege va trece de toate aceste hopuri și va intra în vigoare, și noi, tinerii, vom putea să facem ceea ce pînă de curînd vedeam doar prin filme: să putem munci chiar dacă sîntem la școală. Acum nu trebuie să visați cu ochii deschiși. Nu va fi așa de ușor să vă găsiți un loc de muncă. Din pacate, în România legile se schimbă, dar mentalitatea oamenilor rămîne neschimbată. Nu prea vor fi firme care să vrea să angajeze un „puștan” de 15 ani. Este adevărat că nu te poți angaja la 15 ani pe un post de conducere sau pe un post important pentru care nu ai cunoștințele necesare. Dar un loc de muncă precum chelner, sau picolo, sau agent de vînzări etc. poți să găsești ușor. Trebuie doar să cauți. „Caută și vei găsi!” scrie în Biblie. Mai bine înteabă-ți părinții dacă nu cumva, printr-o întîmplare, cunosc pe cineva care să îți poată oferi un loc de muncă. Dacă nu, ia-ți frumușel rucsacul în spate și începe să bați pe la uși. Mai devreme sau mai tîrziu, una se va deschide. (Dan CREȚU)
Lasă un răspuns