• doi tineri au venit în Bacău cu o afacere care, pînă acum, a mers bine: paintball, adică vînătoarea cu bile de vopsea • cei doi spun că au pornit singuri
Deși sînt mai bine de patru luni de cînd paintball-ul se poate număra printre activitățile de divertisment ale băcăuanilor, mulți tineri nici măcar nu au aflat de existența acestui sport.
„Am adus paintball-ul în Bacău din iulie 2003, dar și-a găsit primii adepți în următoarea lună”, începe Mădălin Bîrzu, de 21 de ani, cel care a adus afacerea în orașul nostru.
Primii care au decis să se simtă bine pe „terenul” de paintball au fost majoritatea reprezentanți ai genului masculin, cu vîrste între 24 și 30 de ani, dar au fost și liceeni interesați de o bătaie cu vopsea. „Toate categoriile de oameni, dar mai ales celor cărora le place sportul au venit aici”, completează Mădălin.
Cum s-a pus această afacere pe picioare? Mădălin și asociatul său, Cătălin Dinu, căutau să facă un alt gen de afacere, „dar ar fi durat prea mult, așa că am început cu ceva mai simplu. Am trimis niște bani în America, ca să procurăm echipamentul necesar. Am așteptat cam două săptămîni”. Mădălin Bîrzu este fiul consilierului local PSD Ilie Bîrzu, și, probabil, mulți ar fi tentați să creadă că aici a fost și mîna tatălui, dar fiul său susține cu tărie că nu a avut nici cea mai mică legătură. „Tata nu a avut încredere în mine la început, se mai miră și acum. Am pornit cu bani împrumutați, încă mai am de dat înapoi o mare parte din ei. În fiecare lună plătesc cîte o parte din datorie. Afacerea e profitabilă, dar nu e ceva la scară mare. Dar ca să ai o ocupatie, să ai banii tăi, e OK”, ne-a declarat Mădălin Bîrzu.
Ce e paintball-ul, de fapt? Pentru cei care nu știu încă, acest sport este o luptă, în care niște oameni se „împușcă” cu bile”. Așadar, se fac două echipe, fiecare luptător primește o pușcă, în al cărei „rezervor” încap circa două sute de bile de vopsea. În plus, cei din echipe primesc combinezoane de protecție și o cască, pe care e bine să o dai jos doar după ce ai fost împușcat și ai ieșit din joc. Bilele de vopsea sînt importate din Italia. Materialul din care sînt confecționate este colagen, interiorul fiind umplut cu un gel ecologic, care se duce la spălat. Bilele se sparg la impact și mînjesc costumul adversarului. Cele mai multe materiale necesare sînt importate, căci mai nimic nu se face în țară pentru paintball.
Paintball-ul poate fi „asezonat” și cu un grătar
Acest sport există de ceva timp în Cluj, unde a apărut prima oară în țară, în București, în Ploiești, Brașov, Timișoara și Iași. „Eu am aflat cam de doi ani de zile de paintball, mi-a plăcut și m-am gîndit demult să fac ceva în acest sens”, spune Mădălin. „Și eu, și Cătălin, find amîndoi tineri, avem alte perspective, alte idei. Ne ajutăm singuri ca afacerea să meargă. Pe vremea asta, nu prea mai vine nimeni acolo. Dar primăvara, vara, ți-e mai mare dragul să vii să joci paintball. Lumea mai face și un grătar. Înainte de a ajunge acolo, ne oprim la un chiosc și luăm băutură. De-asemenea, clienții fideli au bonusuri. Cît despre prețuri, acestea sînt cele mai mici din țară, și anume, 2.000 de lei o bilă. Costumul complet costă de la 200.000 lei în sus și poți folosi cam 50 de bile într-o oră. La o petrecere, o persoană a stat chiar de la 11.00 dimineață pînă la 9.00 seara”. Minimul de jucători este de șase persoane. Din păcate, cei care vor să se împuște cu vopsea nu pot merge într-un loc special amenajat, așa cum e în Cluj, de exemplu, sau în Bucxurești. O pădurice, însă, ferită de ochii lumii, poate deveni o scenă de luptă perfectă.
O afacere care prinde tot mai mult
I-am întrebat pe cei doi tineri afaceriști cam ce ne mai rezervă pe viitor? „Vrem sa facem o asociație de acest gen în țară. Am fost la mare, la Mamaia, la Ploiești, în București. Apoi vrem un teren amenajat cu nocturnă, vrem să găsim un loc central, cu tranșee, cu cazemate, vrem să aducem și echipament nou, dar depinde și de posibilitățile noastre financiare”, ne-au spus cei doi. Deși poate părea simplu, afacerea e destul de greu de administrat. „Nu mai ai timp de nimic, stai și astepți oamenii pe care i-ai angajat în anumite servicii, mă întîlnesc peste zi cu tot felul de personaje. Tinerii își aduc mereu aminte de suspiciunea cu care erau priviți cînd au demarat afacerea. „Cine o să vrea să se împuște cu bile”, spunea mama lui la început. Dar acest sport care, aparent, e doar un mod pueril pentru cei mai înstăriți de a-și petrece timpul, e practicat de tot mai mulți băcăuani. Vin acolo mai întîi din curiozitate, apoi realizează că nu mai pot renunța la această pasiune. Și, cînd au timp liber, merg la o partidă de paintball. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns