Copilaria CSM Bacau 2010 a fost scurta si grea. Inca de la infiintare, echipa a evoluat in prima liga, suferind un pic din cauza alaturarii cu Stiinta, echipa de legenda a Bacaului. Dar a fost ceva care a durat câteva zile. In general, publicul a primit cu caldura si multa intelegere CSM Bacau 2010, iertându-i stângaciile de debut. Bazându-se pe rezultatele din ultimul turneu amical, cel de la Galati (29-31 cu Otelul, 28-29 cu Dunarea Braila si 32-24 cu CSM Bucuresti – acestea fiind echipele de 2, 3 si respectiv medaliata cu bronz a campionatului trecut), dar mai ales pe jocul de ansamblu al echipei pregatite de Gabriela Manea, managerul formatiei, Gabriel Armanu, crede ca CSM 2010 este pe un drum bun.
– Cum a fost inceputul CSM 2010?
– Dupa cum se stie, lotul l-am alcatuit in graba, asa cum s-a putut, piata transferurilor fiind aproape cimentata la ora când m-am apucat suma de sportivi sa evolueze ca o echipa. O parte dintre jucatoare erau nepregatite din punct de vedere fizic, altele nu aveau deloc experienta. Nu mai spun ca le-am strâns de la opt sau noua cluburi. In lot au venit si doua jucatoare din Ucraina si una din Bulgaria, cu care comunicarea a fost greoaie la inceput. Stiti, desigur, ca infrângerile n-au intârziat sa apara. Din fericire, Gabi Manea a recuperat câte ceva, iar asta a facut posibile remiza cu Ploiestiul si victoria de la Constanta. Cele doua puncte cu CSM Bucuresti, de dinainte de vacanta, ne-au imbunatatit si mai mult moralul.
– In ce masura v-a fost de folos, ca manager, experienta ca antrenor la echipa masculina a Stiintei?
– Extrem de mult, pentru ca am avut de invatat de la regretatul Dorel Sanie. Datorita dânsului stiam dupa doar câteva etape pe ce jucatori noi ma puteam baza la inceputul campionatului urmator. Am primit niste lectii de aur de la el. Facând o alaturare, as fi preferat ca CSM sa inceapa din Divizia A, asa cum s-a intâmplat cu Stiinta la masculin. Ar fi fost suficienta vreme pentru ca echipa sa se omogenizeze si sa invete din greseli, sa convinga un sponsor atât de puternic si renumit precum Dedeman. Dar, daca asa au vrut diriguitorii clubului, a trebuit sa evoluam sub mare presiune intr-un mediu mult mai competitiv, unde erorile costa. Aplicând insa principii general valabile in activitatea de manageriat si bucurându-ma de sprijinul necesar, cred ca am reusit sa ma descurc. Avem deja un prim sapte destul de competitiv, dar si rezerve care se antreneaza cu seriozitate si cresc valoric de la o luna la alta. Fetele si Gabi Manea au ajuns pe linia de plutire, cu perspective reale de a evita retrogradarea. Aceasta echipa va creste mult in viitor si va ajunge sus in campionat, asa cum isi doresc toti bacauanii. Trebuie insa multa munca si rabdare.
– La ce va referiti, când ati spus ca ati beneficiat de sprijin?
– La sustinerea Consiliului Local si a primarului Romeo Stavarache. Toata lumea trebuie sa stie ca marimea salariilor si indemnizatiilor la o echipa nu inseamna mare lucru. Mult mai important este ca toate drepturile banesti, mici-mari, asa cum au fost convenite, sa fie achitate in intregime si la timp. La CSM Bacau 2010 n-au fost deloc probleme in aceasta privinta, iar datorita acestui fapt, eu, ca manager, si Gabi Manea, ca antrenoare, am fost oameni de cuvânt. Nimic nu este mai important ca asta. Vestile bune si proaste circula la fel de repede in lumea handbalului. De aceea, atmosfera de la clubul nostru inspira incredere si veti vedea ca multe jucatoare vor veni catre noi. Am si certitudini in aceasta privinta, dar le vom da publicitatii doar dupa terminarea campionatului, pentru a nu tulbura apele intr-un mod inutil.
– Daca ar fi sa faceti o comparatie intre CSM 2010 la feminin si Stiinta de la masculin, care ar fi diferenta esentiala?
– Echipa masculina s-a bazat pe un foarte valoros si numeros nucleu local, compus din jucatori de generatii diferite. Baietii erau dezvantajati la inceput de palmaresul lor mai sarac, publicul fiind cu sufletul lânga fete. Dar Stiinta MD a crescut frumos si si-a format un public fidel. Fetele – chiar si CSM 2010 -, beneficiau de stralucirea Stiintei de alta data si de nostalgia unor intregi generatii de spectatori. Dar echipele bacauane de junioare n-au mai produs suficiente valori. Anticipez ca la feminin fenomenul va fi unul invers: echipa de senioare, compusa din jucatoare asimilate din alte parti, va fi un model si va determina in timp creserea valorica a grupelor de junioare din Bacau.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns