Așa cum s-au așteptat antrenorul Eliodor Voica și jucătorii săi și după cum promiseseră israelienii, returul dublei Știința – Maccabbi a fost mult mai echilibrat decât meciul de sâmbătă. Israelienii s-au agățat de orice minge, au apelat la durități, au contestat cam toate deciziile arbitrilor, pe scurt au jucat cu disperare. Drept urmare, jocul n-a fost spectaculos, mai ales că jucătorii Științei și-au plătit polițele la un moment dat, iar Georgescu a primit chiar roșu direct pentru o contră sângeroasă, la propriu, aplicată unui adversar. Victoria i-a scăpat Științei în ultimul minut, atunci când Maccabbi a egalat la 22, ba, mai mult, evreii au avut o aruncare cu două secunde înainte de final, parată de Grigoraș.
Pe ansamblu, Știința rămâne cu un câștig uriaș: o calificare în grupele Cupei EHF, în anul în care competiția și-a schimbat formatul, reunind tradiționala EHF cu fosta Cupa Cupelor, după modelul Europa League din fotbal. Prezența Științei între cele mai bune 16 formații din competiție este deosebit de onoranta pentru ea și pentru România. Este și un câștig practic pentru handbalul românesc, care astfel își menține un coeficent mediu în competițiile de club. Titlul de vicecampioană cucerit de studenți este urmat, iată, de o altă premieră importantă, calificarea în grupele unei competiții puternice, a doua ca valoare din lume.
* Marcatori
– Știința: Bondar 8, Ghiță 5, Da Silva 2, Dospinescu 2, B. Voica 2, Georgescu 1, Ramba 1, Rotaru 1;
– Maccabbi: Rosental 6, Stelman 5, Birnbaum 3, Langlive 3, Filip 2, Geva 2, Neeman 1.
* Declarații după meci
– Marian Filip (jucător Maccabbi): „Îi doresc Științei mult succes în continuare, în faza grupelor. Ne-a învins o echipă bună, fără discuție, care nu întâmplător are șase sau șapte jucători în reprezentativa României. O echipă care are în spate un public foarte frumos. Cred însă că altfel ar fi stat lucrurile dacă returul se juca la noi acasă. Am fi avut șanse să ne calificăm, deoarece cred că mare diferență de valoare nu se poate sesiza între noi și Știința”.
– Cristian Ghiță (jucător Știința): „Ei au jucat foarte agresiv, iar arbitrajul a fost foarte slab, tolerând intrări peste limita regulamentului. De aceea nu ne-am putut face jocul obișnuit, iar diferența de valoare dintre noi și ei nu a mai ieșit în evidență. Suntem bucuroși că am ajuns într-o fază avansată a Cupei EHF, acolo unde vom întâlni echipe puternice din Germania și Franța. Desigur că ne dorim meciuri bune și suntem sigur că acele partide tari ne vor arăta unde ne aflăm de fapt și ne vor ajuta să progresăm”.
– „Mă bucur că am reușit să le aducem o nouă mulțumire suporterilor noștri și le mulțumim că au fost din nou aproape de noi. Echipa israeliană n-a fost un adversar comod, am văzut cu toții că are jucători rapizi și îndemânatici. E drept, a fost un joc mai dur, în care noi am fost atrași și, când tensiunea s-a adunat peste o anumită limită, am răspuns. Dar asta se întâmplă destul de des în handbal”.
* Șaisprezecimile de finală ale Cupei EHF: Goppingen (GER) – Brest (BLR) 29-17, Banja Luka (BOS) – Presov (SVC) 25-36, Siscia (CRO) – Maribor (SLO) 30-29, Argous (GRE) – Rhein-Neckar (GER) 17-37, Koper (CRO) – Porto (POR) 29-23, Nantes (FRA) – Benfica (POR), Holsterbro (DAN) – Saint-Raphael (FRA), Guif (SUE) – Aragon (SPA) 30-26, Magdeburg (GER) – Skopje (MAC) 30-27, La Rioja (SPA) – Vojvodina (SRB) 28-19, Știința Municipal Dedeman Bacău (ROU) – Rishon Lezion (ISR) 33-22 și 22-22, Haslum (NOR) – Beșiktaș (TUR) 31-20, Wisla Plock (POL) – Znejinsk (RUS) 37-23, Elverum (NOR) – Sloga (BOS), Zaporoje (UCR) – Alpla Hard (AUT) 27-26, Kolding (DAN) – Permskie (RUS) 27-30.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns