Un pas mic, dar… mare, către turul 3
În fața unei tribune ardente, Știința a început bine partida cu suedezii. Pentru cei aproximativ 1.300 de spectatori a fost o surpriză să-l vadă între buturile băcăuane pe Grigoraș, date fiind accidentările de ultim moment ale experimentaților Tevzadze și Liszkai. Fane s-a descurcat însă foarte bine în acest meci greu, apărând prima aruncare în min. 2, iar apoi salvându-și poarta încă în 16 rânduri. El a fost, fără dar și poate, numărul unu al Științei în acest meci. Ce debut european!
De partea cealaltă, suedezii au resimțit din plin presiunea publicului. Până ca scandinavii să-și vină în fire, Știința se detașase la patru goluri (6-2). Această diferență s-a menținut până la final, cu precizarea că Ystads a reușit în min. 45 să remonteze până la un gol (21-20), profitând de o superioritate numerică. La fel de adevărat este că Știința avea cinci goluri avantaj cu 17 secunde înainte de final, însă Ystads a redus din handicap, în situație de 6 contra 5 (Manea tocmai primise a treia eliminare și cartonașul roșu).
Trebuie însă observat că scorul reprizei secunde a fost egal, 12-12, pe fondul unei lupte încrâncenate, dură pe alocuri. „Mâine va fi un alt meci”, au declarat la final ambii antrenori, Eliodor Voica și Mats Engblom. Cu alte cuvinte, suedezii deja au „scanat” formația băcăuană și vor veni cu un alt plan tactic, iar Știința este avizată că va primi o replică mult mai puternică.
Ceea ce s-a remarcat în primul meci a fost ermetizarea apărărilor în centru. Nu de puține ori, echipa aflată în atac a jucat sub amenințare de joc pasiv. În astfel de situații, băcăuanii au forțat uneori pătrunderi pe semicerc, obținând astfel lovituri de la 7 m; de partea cealaltă, suedezii și-au valorificat extremele ori au aruncat suprinzător de pe picioare. Dacă apărările au fost la înălțime, liniile ofensive au ratat situații clare de gol, mai ales pe contraatac. Din această cauză, nu putem spune că vreunul dintre jucătorii de câmp ai Științei a strălucit. Totuși, Bondar, Dospinescu și Georgescu au avut unele execuții de spectacol, care au ridicat publicul în picioare, iar Rotaru a dictat un tempo ridicat de joc, care nu a fost pe placul oaspeților.
Victoria băcăuană pune Știința în pole-position-ul calificării, dar nu este suficientă în perspectiva manșei secunde, în care războiul va fi total. Să nu uităm că Ystads a eliminat Sporting învingând-o la 11 goluri în meciul secund, după ce pierduse la 5 goluri la Lisabona.
* Marcatori
– Știința: Ghiță 6, Da Silva 6, Novanc 4, Bondar 3, Dospinescu 2, Rotaru 2, Georgescu 2, Păunică 1, Iancu 1, Manea 1;
– Ystads: Gottfridsson 6, Hammarstrand 5, Bager 4, Nilsson 3, Thyneel 3, Seifert 2, Hugosson 1.
* Eliminări de 2 min: 4-6; Iancu, 3xManea / 2xBager, 2xGottfridsson, Thyneel, Seifert.
* Declarații după meci
– Mats Engblom (antrenor Ystads): „Am întâlnit o echipă puternică, așa cum ne-am așteptat. Remacatul meu de la Bacău este numărul 4, coordonatorul de joc (Rotaru – n.r.). Noi am greșit în câteva rânduri, iar asta ne-a costat. Mâine va fi un alt meci, iar noi sperăm să fim mai eficienți și să obținem calificarea”.
– Sebastian Seifert (jucător Ystads): „Publicul a fost numeros și zgomotos, atmosfera frumoasă, așa că a fost plăcut pentru noi să evoluăm în această sală. Nu pot să spun că adversarii ne-au surprins, deoarece o zi mai devreme le-am urmărit un meci pe video. Aveți un oraș frumos, iar la hotel am fost primiți cu ospitalitate”.
– Eliodor Voica, antrenor Știința: „Acest meci a arătat o creștere de formă a echipei noastre, dar a relevat și că mai avem mult de jucat. Mâine va fi un alt meci, cele două formații cunoscându-se mult mai bine după prima manșă. Va fi greu, deoarece suedezii au demonstrat încă o dată că știu handbal, sunt luptători și nu cedează până în ultimul minut. Șansele de calificare rămân egale, în opinia mea”.
– Meciul retur se dispută duminică, de la ora 18.00, la Sala Sporturilor. Arbitri vor fi din nou gemenii bosnieci Amar și Dino Konjicanin, care au condus perfect prima manșă.
– Alte rezultate din prima manșă a R2 din Cupa EHF: HC Odorhei (ROU) – Beșiktaș (TUR) 40-33, Kristianstad (SWE) – Ekilstuna (SWE) 24-22; Permskie Medvedi (RUS) – Thun (AUT) 38-32 și 28-32; Benfica (POR) – Sudtirol (AUT) 32-20; Kolding (DEN) – Lovcen (CZE) 34-17 și 32-31; Zaporoje (UKR) – Hafnafjordur (ISL) 30-25.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns