Înainte de partidă, Eliodor Voica declara că Știința ar trebui să înscrie 30 de goluri ca s-o bată pe Constanța. Câtă dreptate a avut! Și cât de aproape a fost Știința de un succes pe care însă nu l-ar fi meritat. Pe de altă parte, o victorie a campioanei ar fi fost de asemenea nedreaptă, în fața unei echipe care a avut puterea extraordinară de a reveni din adâncuri. Constanța și Bacăul au rămas la egalitate de puncte și va trebui să aștepte meciurile directe cu HC Odorhei pentru a reveni în frunte (admițând că vor fi depăsite de HC Odorhei, care a jucat aseară). Se va întâmpla pentru campioană etapa următoare, iar Știința n-are voie să piardă la Baia-Mare.
Răsturnări și suspans
Oricum, a fost o partidă frumoasă prin tensiunea pe care a creat-o, prin lupta extraordinară de pe semicercuri, chiar dură pe alocuri. Cel puțin ultimele zece minute s-au scurs extrem de greu, cu publicul (cca. 1500 de spectatori) în picioare. Știința a beneficiat de doi jucători în plus timp de două minute, dar n-a fost în stare să se desprindă la două goluri, din cauza lui Celestin în primul rând, care a îngropat un atac cu o pasă trimisă out. Iar ultimele 90 de secunde, începând de la 29-28, Știința le-a jucat cu un om în minus, Rusia fiind eliminat cu prea multă ușurință. Cu toate acestea, tot gazdele au avut șansa golului 30, în ultima secundă de joc, atunci când Da Silva a executat excelent o aruncare de la 9 m prin zidul constănțean, dar Stănescu a parat excelent.
Ce fusese până atunci? Un debut de meci foarte bun al Constanței, care a preluat inițiativa, marcând ușor de pe centrul apărării băcăuane, dar și o formație gazdă care s-a ținut scai. Sundovski a mutat tactic pentru prima oară, cerând marcaj individual la Rotaru, iar manevra a dat roade, Constanța detașându-se la 7-4, moment în care Eliodor Voica a cerut time-out. Degeaba, deoarece oaspeții au continuat să se desprindă până la 10-6. A fost momentul în care Știința a demonstrat că nu este o echipă oarecare, apărându-se cu îndărătnicie și recuperând pas cu pas. La 10-8, sala întreagă îi încuraja vulcanic pe studenți, iar egalarea s-a restabilit în min. 20. Peste alte trei minute, gazdele treceau în avantaj pentru întâia dată, 14-13. Echilibrul s-a menținut până la pauză, egalitatea fiind salvată de Șelaru, care a apărat un 7 m în ultima secundă a reprizei.
În mitanul secund, Constanța a început din nou foarte bine și după prima jumătate avea avantajul maxim din această partidă, 26-21. Erau momentele în care centrul apărării băcăuane juca slab și nici portarii nu scoteau nimic. În mod obișnuit, campionii scăpau definitiv de griji într-o astfel de situație, dar Știința a fost din nou un adversar atipic pentru ei. Apărarea băcăuană s-a betonat instantaneu, Tamaș a apărat și el câteva mingi grele, iar de la 26-23 publicul, redus la tăcere de forcingul vizitatorilor, s-a aprins din nou, iar Știința a egalat, în primul rând datorită reușitelor individuale ale lui Rusia și Rotaru! Au urmat trei eliminări în tabăra constănțeană (dintre care două pentru proteste) și una în cea băcăuană, gazdele au trecut la conducere (28-27 și 29-28), dar au intervenit acea gafă a lui Celestin, eliminarea lui Rusia și aruncarea lui Da Silva din ultima secundă despre care am scris.
Un egal echitabil, cu ambele formații reclamând arbitrajul: oaspeții pentru acele trei eliminări (dar nu numai), iar băcăuanii pentru toleranța cuplului Dinu și Din vizavi de desele simulări ale campionilor – Șimicu și Angelovski fiind actori talentați. Constanța s-a bucurat mai mult de remiză, dar și Știința a fost mulțumită că n-a rămas cu mâna goală.
* Marcatori
– Știința: Bondar 8, Rusia 5, Rotaru 4, Iancu 2, Păunică 2, Ramba 2, Ghiță 2, Dospinescu 1, Da Silva 1;
– HCM Constanța: Novanc 5, Toma 5, Csepreghi 4, Șimicu 4, Angelovski 3, Criciotoiu 3, Cristescu 2, Buricea 1, Vujadinovic 1.
* Declaratii
– Eliodor Voica (antrenor Știința): „Felicit Constanța pentru replica pe care ne-a dat-o. Un ochi îmi plânge, unul îmi râde. Puteam să pierdem, pentru că am fost conduși de multe ori, dar puteam câștiga, dacă nu era acea greșelă mare în superioritate numerică”.
– Zvonko Sundovski (antrenor Constanța): „Știam că vom avea un meci foarte greu aici și l-am pregătit pentru a-l câștiga. Suntem cea mai bună echipă din România și am vrut s-o demonstrăm. Am fi putut acest lucru, dacă rămâneam concentrați în final și n-ar fi fost acele eliminări pe care nu le-am înțeles. Oricum, este un punct important, care ne-ar putea permite să încheiem sezonul regulat pe locul 1”.
– Marius Bondar (Știința): „Vreau să muțumesc publicului, în numele întregii echipe. Avem la Bacău cea mai frumoasă atmosferă din tot campionatul românesc”.
* Etapa III: HCM Baia-Mare – Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu, Știința Municipal Dedeman Bacău – HCM Constanța 29-29 (16-16), HC Odorhei – CSM București, Potaissa Turda – U Bucovina Suceava 32-25 (18-7), U Politehnica Timișoara – CSA Steaua București, CS Caraș-Severin – Dinamo București.
Clasament
1. HCM Constanța 3 2 1 0 98-72 7
2. Știința Municipal Dedeman Bacău 3 2 1 0 86-70 7
3. Potaissa Turda 3 2 1 0 92-79 7
4. HC Odorhei 2 2 0 0 64-52 6
5. Dinamo București 2 1 1 0 59-53 4
6. HCM Baia-Mare 2 1 0 1 47-54 3
7. CS Caraș-Severin 2 1 0 1 41-48 3
8. Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu 2 1 0 1 46-55 3
9. U Politehnica Timișoara 2 0 0 2 47-54 0
10. CSA Steaua București 2 0 0 2 54-64 0
11. CSM București 2 0 0 2 41-55 0
12. U Bucovina Suceava 3 0 0 3 68-90 0
* Etapa IV (duminică, 29 septembrie): Energia Lignitul Pandurii Tg. Jiu – Dinamo București, CSA Steaua București – CS Caraș-Severin, U Bucovina Suceava – U Politehnica Timișoara, CSM București – Potaissa Turda, HCM Constanța – HC Odorhei, HCM Baia-Mare – Știința Municipal Dedeman Bacău (se dispută luni, 30 septembrie, ora 17.00, în direct la Digi Sport).
Peter KELMANN
Lasă un răspuns