Componenții echipelor participante în campionatele naționale de handbal sînt obligați să participe la concursul de trecere a probelor de control, unul care se organizează anual înainte de începerea campionatului. Astfel, pentru anul competitional 2003-2004, concursul de trecere a normelor de control se va organiza pînă pe 25 august 2003 și va consta în următoarele probe: 5 x 30 m, proba tehnică (jucători de cîmp și portari, 3 x 200 m, pentasalt, aruncarea mingii la distanță. La diviziile A, B și de juniori (I, II și III), probele de control se susțin pe plan local în organizarea asociațiilor județene de handbal. Sportivii care nu au participat la concursul oficial pentru trecerea normelor de control nu au dreptul de a participa în competițiile organizate de FR Handbal, iar echipele care folosesc jucători aflați în această situație pierd meciul cu 10-0. Asociațiile județene de handbal vor comunica la F.R.H. datele stabilite pentru susținerea probelor de control, precum și rezultatele acestora.
La concursul de participare la probele de control, handbaliștii se legitimează cu carnetul de legitimare FRH, cu viza medicală anuală la zi. În lipsa carnetului de legitimare tip FRH, merge și cu buletinul de identitate însoțit de aviz medical de dată recentă. Organizarea concursului de parcurgere a probelor de control se va face de către AJS, DSJ, comisiile județene de handbal, cluburile participante și comisiile de cronometraj și măsurare.
Probele de control
– 5 x 30 m – se susține în sală, pe serii de 4 – 6 sportivi, cu pauză între repetări de 30″. Se va face media celor 5 alergări.
– proba specifică pentru jucători de cîmp se efectuează în sală și constă în: a) deplasare in triunghi, b) alergare de viteză spre centru, cu ocolirea jalonului, c) culegerea mingii și plecare în dribling, d) aruncare la poartă în colțurile de sus ale acesteia, e) aleargare în viteză, oblic, spre centru, cu trecerea liniei de sosire.
– proba specifică a portarului: deplasări cu pași adăugați urmați de sprint și aruncarea mingii spre poarta adversă.
– 3 x 200 m – se susține în sala (5 x 40m), în serii de 4 – 6 sportivi cu pauză între repetări de 1 minut
– pentasalt
– aruncarea mingii la distanță. (M. A.)
Lasă un răspuns