• la DDFSS Bacău nu mai sînt carnete de muncă de anul trecut • în județul nostru sînt necesare peste 12.000 de astfel de documente • lipsa acestora crează probleme atît salariaților, cît și patronilor care trebuie să umble după adeverințe pentru a nu fi sancționați
De cîteva luni bune, atît băcăuanii care doresc să se angajeze, cît și patronii, se confruntă cu mari probleme. La Direcția pentru Dialog Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău nu se găsesc carnete de muncă, acte ce atestă vechimea în muncă a salariatului. Angajatorii nu au de unde procura nici măcar suplimentele pentru salariații cu vechime mare și pentru care foile cărții de muncă au fost epuizate. Unii patroni au încercat să fotocopieze formularele tip, dar nici acest lucru nu a fost cu putință, deoarece este un act ilegal, fiecare supliment tipizat avînd un număr propriu de înregistrare la Direcția de Dialog. Cărțile de muncă și suplimentele se eliberează de către DDFSS Bacău, dar instituția nu mai are în stoc carnete de anul trecut. Agenții economici și persoanele fizice au bătut în fiecare zi la ușile instituției pentru a întreba de aceste acte, dar efortul a fost zadarnic. „Mulți patroni ne-au contactat telefonic. Primim zilnic zeci de telefoane, dar nu putem să le dăm oamenilor un răspuns cert pentru că nici noi nu sîntem informați desprea data la care vor fi tipărite alte carnete de muncă”, ne-a declarat Ciprian Macovei, director executiv adjunct la DDFSS Bacău.
Patronii și salariații băcăuani au așteptat luni întregi să intre în posesia actului care le atestă perioada muncită, dar se pare că vor aștepta degeaba. Începînd cu anul viitor, carnetele de muncă vor fi o amintire, iar vechimea în muncă se va consemna pe baza unor fișe personale. La instituția băcăuană au fost depuse încă de anul trecut peste 10.000 de cereri pentru carnetele de muncă și suplimente. Patronii băcăuani se tem că vor avea de suferit pentru că nu au de unde să își procure carnetele de muncă pentru salariați. În cazul în care nu completează în carnetul de muncă stagiul de cotizare al salariatului, riscă o amendă între trei și șase milioane de lei. Pentru a nu-i înspăimînta pe agenții economici, Direcția de Solidaritate Socială a găsit și o soluție. Fiecare patron este obligat să încheie salariatului un contract individual de muncă în formă scrisă pe care îl depune la Inspectoratul de Muncă. El trebuie să solicite apoi de la DDFSS Bacău o adeverință în care se va preciza faptul că a solicitat carnetul de muncă. Astfel, aceștia vor fi scutiți de plata amenzii. Dacă pe perioada de iarnă nu au fost solicitări mari de carnete de muncă, odată cu deschiderea muncilor de sezon, mai ales în construcții și prestări servicii, cererea de carnete de muncă a explodat. „Necesarul actual de cărți de muncă pentru tot județul este de circa 12.000 de exemplare. La începutul anului aveam cam trei-patru mii de cereri, dar odată cu deschiderea activităților sezoniere au crescut foarte mult numărul angajărilor. Majoritatea celor încadrați în muncă sînt tineri sau alte persoane pentru care se încheie acum, pentru prima dată, cartea de muncă”, a mai precizat Ciprian Macovei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns