Bătaie de joc pe seama proprietarilor de păduri
• trei oameni din Asău se chinuie de luni întregi să primească aprobări pentru a tăia copaci din pădurile pe care le dețin • oamenii au cheltuit zeci de milioane de lei, dar problemele tot nu le-au fost rezolvate • în schimb, vecinii lor au tăiat tot din pădure fără aprobări, și n-au pățit nimic
Trei săteni din comuna Asău umblă pe drumuri de aproape un an pentru a obține aprobări în vederea exploatării legale a pădurilor pe care le dețin. Neculai Bobeică, Gheorghe Ghicăjanu și Vasilică Bobeică au aproape opt hectare de pădure în comuna Asău. Ei au fost puși în posesie pe 20 august 2003 și, de atunci, tot încearcă să obțină aprobări pentru a-și putea tăia legal copacii.
Prima dată, au întocmit un proiect de amenajare silvică pe 10 ani pentru a-și administra pădurea în regim silvic, așa cum spune legea. Pentru asta au plătit 15 milioane de lei. Dacă totul a mers repede la întocmirea documentației, pentru aprobările necesare acestui proiect au umblat din noiembrie 2003 pînă în ianuarie 2004. O copie după acest proiect a fost depusă la Ocolul silvic Comănești, odată cu o cerere de marcare a arborilor care urmau să fie tăiați. Cei trei au obținut o cotă de tăiere de pe suprafața lor de 840 de metri cubi. Aprobarea pentru marcare a fost obținută după încă o lună. A mai durat ceva pînă s-a efectuat marcarea propriu-zisă și au mai plătit aproape 10 milioane de lei, pentru fiecare copac marcat de un inginer silvic trebuind să plătească în jur de 25.000 de lei. „După aceea s-a făcut o inspecție de verificare a marcării făcute, să se vadă dacă nu cumva s-au marcat și copaci care nu pot fi tăiați. S-a dovedit în regulă și, pe 21 aprilie, am primit aprobarea de marcare. După aceea, altă luptă pentru aprobarea actului de punere în valoare a masei lemnoase, sau APV-ul, cum mai este cunoscut. Deși l-am primit pe 16 martie, acesta nu a fost înregistrat decît pe 10 mai, adică acum cîteva zile. Mai aveam nevoie de o singură aprobare pe acest act, de la directorul Direcției Silvice Bacău, ca să putem încheia contractul de exploatare cu o firmă specializată. Practic, am vrut să fac totul ca la carte, exact așa cum spune legea, să nu tăiem ilegal nici un copac”, ne-a spus plin de năduf Neculai Bobeică.
„Marchează copaci doar la oamenii lor”
Ultima aprobare pe APV-ul celor trei proprietari a constituit picătura chinezească pentru oameni. Hățișul birocrației a dus la situația absurdă ca să nu se știe care dintre instituțiile statului au dreptul să aloce cota de tăiere pentru proprietarii particulari. După ce au tocit pragurile Direcției Silvice Bacău, oamenii au aflat într-un tîrziu că acesta trebuie obținut tocmai de la Suceava. „Ne-am urcat în mașină și am fost la directorul Direcției Teritoriale de Regim Silvic și Vînat. Ne-a primit un domn director Movilă, care ne-a spus că ei nu ne pot da aprobarea pînă cînd Direcția Silvică Bacău nu trimite situația despre cotele de marcat pe tot județul. Noi ne-am dus numai cu aprobarea de cotă de la Ocolul silvic Comănești, dar nu era de ajuns. Trebuia văzută situația generală a tăierilor din județ, să vadă dacă noi ne încadrăm în cota aprobată de minister la începutul anului. Ce treabă am eu cu tăierile din Nicolae Bălcescu, atîta vreme cît am cotă la Asău, n-am înțeles decît mai tîrziu”, ne-a declarat și Gheorghe Ghicăjanu.
Oamenii spun că în momentul în care se epuizează cota de tăiere alocată de minister, poți să ai și mama aprobărilor, că nu mai poți da jos nici un copac fără să riști să înfunzi pușcăria. „Ei marchează la oamenii lor, că sînt alegeri și au nevoie de bani. Am fost la șeful Fondului forestier din Bacău și i-am spus să trimită situația aceea la Suceava, pentru că Direcția Silvică Bacău este singura din Moldova care nu a trimis-o. Mi-a spus că are termen pînă pe 28 mai și mai este pînă atunci. Eu aș mai aștepta, dacă nu mi-ar fi teamă că nu o să mai primim aprobare, pentru că, între timp, s-a epuizat cota de tăieri. Dar chiar și așa, exploatarea nu se poate face decît vara, cum să mă urc eu la iarnă în vîrf de munte să tai copaci? Și la anul nu mai sînt valabile aprobările astea, trebuie s-o iau de la început”, se ia cu mîinile de cap Bobeică.
În spate sînt interese imense
Conducerea Direcției Silvice Bacău spune că acuzele oamenilor nu sînt întemeiate și că sînt vorbe spuse la mînie. Directorul Viorel Ghelase recunoaște însă că hățișul birocrației care domnește în domeniul silvic este în măsură să-i scoată din sărite pe oameni. „Pînă acum, de cotele de tăieri din pădurile particularilor se ocupa ITRSC Bacău. De cînd au trecut la Autoritatea Națională de Control, o mare parte din atribuțiile lor au fost preluate de aceste direcții teritoriale de regim silvic și, din nefericire pentru băcăuani, sediul acesteia este tocmai la Suceava. Eu le înțeleg frustarea, numai că aceste legi nu le-am făcut noi. Aceasta este instituția care aprobă cota de tăieri din pădurile particulare”, ne-a precizat directorul Direcției Silvice Bacău. El recunoaște și că a durat suficient de mult pînă cînd au obținut cei trei o parte din aprobări, pentru ca între timp să se schimbe legile și competențele instituțiilor.
Ghelase spune că în această situație nu mai este de îndeplinit decît o singură formalitate. „Noi trebuie să trimitem la Suceava o situație, dar nu despre tăierile care s-au făcut, ci despre marcările efectuate în pădurile particularilor. Această situație o avea pînă acum tot ITRSC, pentru că ei erau cei care aprobau tăierile, iar acum ne revine nouă sarcina s-o refacem pe fiecare ocol în parte. O vom face și o vom trimite la Suceava, iar în ceea ce-i privește pe cei trei proprietari, o să mă ocup personal să le fie rezolvată situația săptămîna viitoare”, ne-a declarat Viorel Ghelase.
Oamenii spun însă că în spatele tuturor acestor tegiversări se ascund interese financiare imense. „Toate pădurile vecinilor noștri, proprietari particulari și ei, au fost tăiate fir cu fir. Cum Dumnezeu le-au tăiat ei, iar noi pe cale legală nu putem face acest lucru? Vă dați seama ce coșmar reprezintă o asemenea aprobare legală pe care trebuie s-o obțină un amărît de moșneag? Păi nu se lasă păgubaș și mai bine preferă să taie totul pe furiș și să obțină jumătate de preț imediat, decît să cheltuie zeci de milioane de lei pentru niște aprobări și planuri de zeci de pagini, cărora nu le vedem rostul?”, se întreabă pe bună dreptate oamenii. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns