• în doar cîteva zile, la secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Județean au fost internați 25 de adulți și copii suspecți de hepatită
În ambele secții de Boli infecțioase ale Spitalului Județean au fost internați 25 de băcăuani suspecți de hepatită. Dintre aceștia, opt sînt elevi de școală generală, restul bolnavilor fiind adulți cu vîrste cuprinse între 20 și 40 de ani. Deocamdată, adulții par să fie cea mai afectată categorie, zilnic prezetîndu-se la medic cîte doi sau trei pacienți care au simptome ale hepatitei. „De aproximativ o săptămînă și jumătate, numărul pacienților internați cu suspiciune de hepatită a început să crească. Deocamdată, nu avem mai mulți pacienți dintr-o singură colectivitate sau familie, deci nu există focare de hepatită. După începerea anului școlar, am înregistrat de fiecare dată o creștere a numărului de cazuri de hepatită, toamna fiind perioada în care se îmbolnăvesc mai multe persoane”, ne-a declarat doctorița Valerica Stan, șefa secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean.
Specialiștii spun că perioada de incubație a hepatitei A este cuprinsă între 15 și 45 de zile, timp în care boala poate imita orice afecțiune. „Debutul hepatitei poate fi confundat cu o răceală, o gastrită sau o infecție urinară. De aceea, la cel mai mic simptom de boală digestivă sau respiratorie, bolnavii ar trebui să se prezinte imediat la medicul de familie. Acesta decide dacă pacientul trebuie consultat și de un medic infecționist”, a continuat doctorița Stan. Cea mai expuși la îmbolnăviri sînt elevii din unitățile școlare neautorizate sanitar. Lipsa apei curente la grupurile sanitare și a substanțelor dezinfectante este una dintre cauzele care poate declanșa epidemii de hepatită în școli. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns