• compania italiană Enel vrea să investească în producția de energie electrică
Salariații de la Hidroconstrucția, sucursala „Siret” Bacău ar putea scăpa definitiv de amenințarea șomajului, dacă se vor găsi investitori care să preia finanțarea amenajărilor de la Cosmești-Movileni, județul Vrancea, și Borca – Poiana Teiului, județul Neamț. Beneficiarul acestor lucrări este Hidroelectrica și ministerul de resort, al Industriei și Resurselor, care a organizat la finele anului trecut o licitație pentru constituirea unui parteneriat public-privat care să asigure continuarea și încheierea lucrărilor la cîteva șantiere hidroenergetice pentru care statul român nu mai are bani.
Deocamdată, doar compania italiană Enel a anunțat că este interesată să participe la modernizarea a șase obiective hidroenergetice propuse spre finalizare în parteneriat public-privat. Hidroelectrica a propus pentru finalizare, în parteneriat public-privat, un număr de 21 de obiective, pentru a căror realizare sînt necesare fonduri de circa două miliarde dolari. Acestea însumează o putere instalată de 580 de MW și pot produce peste 2.700 de GWh anual. 15 dintre obiectivele vizate au atras interesul investitorilor, printre care și cele aflate în execuția Hidroconstrucția Bacău, iar pentru șase Hidroelectrica nu a primit nici o ofertă, pentru acestea societatea urmînd să publice, în 2003, noi anunțuri de stabilire a parteneriatelor.
Hidroconstrucția, sucursala „Siret” Bacău are în acest moment 1.200 de salariați, iar pentru păstrarea lor pe posturi ar fi nevoie de o finanțare suplimentară de 70 de miliarde de lei pentru amenajarea de la Cosmești – Movileni. Avram Groper, liderul sindicatului Familia „Siret”, ne-a informat că, deocamdată, Hidroelectrica a anunțat o finanțare de 70 de miliarde de lei, insuficientă pentru continuarea lucrărilor. Privatizarea prin parteneriat public – privat ar fi soluția pentru încheierea și darea în folosință a uzinei. Lucrările de la cele două șantiere la care muncesc salariații de la Hidroelectrica au început dinainte de 1989. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns