Cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, a anunțat o nouă licitație deschisă cu strigare pentru 14 active, microhidrocentrale de mică putere, aflate în diferite zone din țară. Printre acestea se află și microhidrocentrala Caralița, de pe Trotuș, în apropierea localității Asău.
Hidroelectrica, o companie aflata în insolvență până de curând, dar cu perspective de a se reîntoarce la acest statut – după unele opinii, continuă încercarea de a vinde active, invocând „accelerarea privatizării în România” și Strategia energetică a României în perioada 2007 – 2020.
Pentru microhidrocentrala Caralița, prețul de pornire al licitației este de peste 3,7 milioane de lei (fără TVA). Organizatorii au anunțat că la licitație vor fi admiși numai cei care vor menține obiectul de activitate al microhidrocentralelor, vor respecta reglementările specifice sectorului energetic, își vor asuma, dacă este cazul, programele de investiții pentru protecția mediului și vor prelua personalul de la aceste obiective. Vânzătorul solicită aceesul pe o perioadă de cinci la aceste obiective, pentru a verifica respectarea clauzelor contractuale. Garanția cerută cumpărătorului este de 10% din prețul de pornire. Deschiderea plicurilor cu oferte se va face, în cazul Caralița, pe 8 mai, iar licitația va avea loc pe 15 mai.
Microhidrocentrala Caralița este administrată de Sucursala Bistrița a Hidroelectrica, are o putere instalată de 1.000 kW (e-proiect 4.400 MW). Specialiștii spun că nu toate astfel de microhidrocentrale sunt rentabile, dar se câștigă foarte bine din bonusurile acordate de guvern pentru producătorii de energie regenerabilă.
Oficialii Hidroelectrica precizau, anul trecut, la alt termen de licitație, că vânzarea microhidrocentralelor este impusă de costurile de operare și mentenanță semnificativ mai mari decât veniturile pe care le generează.
Lasă un răspuns