La Sfinta Meteora am vazut oameni care traiesc sus, pe crestele unor stinci pustii, departe de cele lumesti, mai aproape chiar si fizic de Dumnezeu, intr-o ambianta unde vederea nu este impiedicata, jur – imprejur, de niciun obstacol, iar auzul percepe doar croncanitul vulturilor, singura legatura cu viata obisnuita realizindu-se prin intermediul unei lungi scarite din fringhii sau, mai simplu, prin intermediul unui hirzob, de capatul caruia este legata o plasa, ca un navod.
Autocarul se indrepta spre Minastirea Schimbarea la Fata a Mintuitorului, denumita in greceste „Metamorfosis”, dar si „Megalo Meteoro”. Drumul serpuia printr-o „padure” de masive stincoase, unele gheboase, majoritatea – falice, cele mai multe avind cocotate la virf, ca niste cuiburi de vulturi, constructii monahale. Doamna Dolaroiu a devenit ghid: „Dintre cel 24 minastiri, doar unele mai functioneaza ca atare, restul fiind in ruina. Noi vom vizita numai Minastirea «Metamorfosis» situata la inaltimea de 615 metri fata de nivelul marii si la 413 metri mai sus de nivelul localitatii Kalambaka. Sa fiti atenti la urmatoarele obiective: turnul – ridicat in anul 1520, Biserica Schimbarea la Fata a Mintuitorului, avind altarul din anul 1388, pronaosul si naosul principal din anul 1545, trapeza si bucataria terminate in anii 1572, respectiv 1557. Sa nu pierdeti din vedere balconul din turn, unde si acum s-a pastrat scripetele cu navod, care a fost utilizat la transportul pe verticala al calugarilor si materialelor. De asemenea, un interes aparte il reprezinta icoana denumita Trandafirul cel Nevestejit”.
… Am ajuns la o parcare de pe o creasta de munte. Pe un zid al minastirii de pe culmea vecina, mult mai inalta, era vizibil un text scris cu majuscule: „Megalo Meteoro – 600 hronia” (Marea Meteora – 600 ani).
– Domnule profesor Tocilescu, spuneti-mi, va rog, de unde vine numele de Meteora? a intrebat studentul Sofistoc.
– In anul 1340, cuviosul Atanasasie Meteoritul, ctitorul Marii Minastiri Meteora, a dat acest nume, care provine de la „meteoron”, care inseamna „meteorit”, adica minastirile par suspendate undeva intre cer si pamint.
… Urcind treptele spre minastire, am observat – la o inaltime ametitoare – balconul din turn. De o grinda iesita in afara era fixat un scripete prin care trecea o fringhie, avind la capat navodul. Sofistoc Albanoapte a dat glas unui gind:
– Eu, daca as fi in locul sefilor de la minastire, as pune in functiune navodul, avind ca grup tinta turistii excentrici. Ar fi o afacere supermisto!
… In Biserica Schimbarea la Fata a Mintuitorului, la rugamintea sotiei, am zabovit in dreptul icoanei Trandafirul cel Nevestejit, pictate in anul 1790. Preasfinta Nascatoare este imbracata in rosu aprins. Pe cap are o coroana de aur. In mina dreapta tine o floare, care poate fi de trandafir, iar cu mina stinga il sprijina pe la spate pe Iisus Hristos, care sta in picioare, pe genunchiul sting al Maicii Domnului. Mintuitorul, desi este pictat cu dimensiuni de copil, are vesminte de adult, tesute cu fir de aur. Pe cap are tot o coroana de aur. In palma miinii drepte sustine un obiect sferic, care aduce cu o scoica semi-deschisa. In cealalta mina are un fel de sceptru din aur.
Am intrebat pe toata lumea din jur, inclusiv pe un calugar vorbitor de limba engleza, ce reprezinta obiectele din mina lui Iisus Hristos, dar nimeni nu m-a lamurit. Ce pacat ca Dimitrie Bolintineanu si Octavian Paler nu au trecut pe la Sfinta Meteora! Nelamuririle mele ar fi fost de multa vreme clarificate.
DORU CIUCESCU
Lasă un răspuns