• trei persoane din județ au murit în primele șase luni din cauza cumplitei maladii • doctorii au depistat de la începutul anului, absolut întîmplător, șase persoane purtătoare ale virusului HIV
HIV, virusul ucigaș care după 1989 a făcut ravagii la noi în special printre copii, lovește acum cu mai multă putere printre adulți. În primele șase luni ale acestui an, trei femei și trei bărbați din județ, cu vîrste între 19 și 40 de ani, au fost depistați ca purtători ai virusului HIV, care declanșează SIDA. „Cei șase bolnavi au fost descoperiți întîmplător în timpul internărilor în Spitalul TBC. Dacă ei nu ar fi ajuns acolo, iar medicii nu ar fi constatat că boala lor nu răspunde la antibiotice, nu ar fi fost depistați nici pînă astăzi”, ne-a declarat doctorița Valerica Stan, șefa secției de Boli Infecțioase Adulți, din cadrul Spitalului Județean.
Medicii băcăuani sînt înspăimîntați de rapiditatea cu care pacienții cad secerați de virusul HIV. Deși manualele de specialitate spun că, în general, purtătorii de HIV mor abia după ce se declanșează SIDA, realitatea infirmă teoria. La puțin timp după ce au fost depistați ca purtători ai HIV, trei dintre adulții internați au decedat. Printre aceștia s-a aflat un bărbat de 30 de ani, care a trăit în concubinaj cu o tînără de 22 ani, din relația lor rezultînd la începutul acestui an un băiețel. Copilul a avut și el aceeași soartă, iar mama lui este încă în viață datorită tratamentului antiretroviral.
Statisticile arată că în județul Bacău trăiesc 89 de adulți infectați cu HIV, dar numai 43 dintre ei se prezintă la medic și la analizele periodice. „Bolnavii care nu mai vin la doctor după ce au aflat că sînt infectați cu virusul HIV au fost descoperiți cu această boală în timpul internării din secția Dermato-Venerice. Ei reprezintă o posibilă sursă de transmitere a virusului HIV”, a atras atenția doctorița Stan. O justificare a faptului că bolnavii cu HIV sau SIDA nu mai vin la doctor poate fi și lipsa fondurilor pentru asigurarea medicamentelor care le pot lungi viața. Din cei 43 de adulți care se prezintă regulat la cabinetul de specialitate din Policlinică, doar 19 primesc medicamente antiretrovirale. Restul își așteaptă sfîrșitul, fără ca statul să îi ajute în vreun fel. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns