– semnalul de alarma tras de echipa redactionala a „Ziarului de Bacau” in legatura cu resturile de animale aruncate in riul Bistrita a mobilizat ecologistii, angajatii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) si pe cei de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau
Ramona IONESCU, Madalina ROTARU
In urma articolului din editia de luni, 14 iulie a.c., a Ziarului de Bacau, echipe formate din reprezentanti ai institutiilor amintite s-au deplasat in localitatea Rusi-Ciutea, pe malul Bistritei unde au constatat veridicitatea celor relatate de noi. Astfel, echipele DSVSA Bacau au confirmat ca, in locul amintit, exista resturi de bovine sacrificate relativ recent. „Inspectorii nostri impreuna cu reprezentanti ai Politiei Primariei Letea Veche au descoperit sase copite de bovine, doua mandibule fara incisivi – ceea ce-nseamna ca e vorba de animale tinere si sase metatarsiene cu articulatie metacartiana. Se va lua legatura cu localnicii din zona in vederea identificarii animalelor si a proprietarilor. Acestia risca, in cazul in care sint depistati si se confirma ca au sacrificat bovinele ilegal, amenzi drastice”, a declarat Sorin Ivanciu, purtatorul de cuvint al DSVSA Bacau.
La rindul lor, reprezentantii Directiei Apelor Siret Bacau au confirmat prezenta oaselor pe malul sting al riului Bistrita. Potrivit acestora, in urma celor constatate s-a incheiat un proces verbal cu autoritatile comunei Letea Veche prin care, in termen de 24 de ore, acestea se obliga la curatarea zonei si distrugerea osemintelor. La rindul sau, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor, Ioan Maftei, spune ca fapte precum poluarea cu deseuri a apelor (indiferent de natura lor) se pedepseste cu amenzi contraventionale cuprinse intre 200 si 300 lei.
Balaceala printre intestine de oaie
Cazul semnalat in zona Rusi-Ciutea, comuna Letea Veche, nu este singular in Bacau. Printre marii poluatori se numara si ciobanii. „Prin taierile masive din perioada Sarbatorilor de Pasti, ciobanii de la stinele aflate in preajma apelor aduc mari deservicii mediului. In luna aprilie, am gasit in riul Bistrita intre 20 si 30 de piei de oaie, imediat dupa Pasti. Indiferent ca sint ciobani sau nu, cei care se ocupa cu astfel de comert sint obligati sa taie animalele la abator. Pentru ca se eschiveaza de la plata unor taxe de mediu, resturile animalelor ajung prin ape”, spune Gabriel Gritcu, presedintele Centrului Regional de Ecologie (CRE) Bacau.
Lasă un răspuns