• ei s-au specializat în Dacii, pe care le deschid cu o cheie universală
Valoarea foarte mare pe care o au autoturismele devine o adevărată tentație pentru hoții de mașini, care profită de orice neglijență a proprietarilor pentru a le fura. După cum ne-a declarat subcomisarul Iosif Năiță, șeful Serviciului de Furturi Auto din cadrul IJP Bacău, în cursul anuluit trecut, 25 de băcăuani au rămas fără mașinile personale. Dintre acestea, 16 sînt Dacii și doar nouă mașini străine de lux. Dacă Daciile au mai fost descoperite, abandonate la cîțiva kilometri de locul în care au fost parcate, nu același lucru se poate spune despre mașinile străine, a căror urmă polițiștii au pierdut-o demult. Cea mai norocoasă în această privință se poate considera Floarea Ivanov, patroana SC Măgura SA Tîrgu Ocna, căreia polițiștii i-au descoperit după un an BMW-ul furat în iunie 2001 chiar din fața hotelului. Între timp, hoții îi schimbaseră seria șasiului și numărul de înmatriculare și au fost prinși în momentul în care încercau să iasă din țară. Deoarece în timpul anchetei cel care se afla la volan a susținut că este doar un cumpărător, el nu a putut fi condamnat. Lista norocoșilor nu se încheie aici. Chiar ieri, polițiștii au descoperit pe un teren viran din comuna Letea Veche o Dacie care fusese furată pe 4 ianuarie și care a fost predată proprietarului. E drept, fără baterie și fără roata de rezervă. O altă femeie, mult mai ghinionistă, este o americancă, proprietara unui superb Lincoln Continental, în valoare de cîteva sute de mii de dolari, care a fost furat acum cinci ani din fața Hotelului Moldova din Bacău, și care este cea mai scumpă mașină furată din județ. De menționat că societatea la care fusese asigurată mașina i-a plătit păgubașei suma de 150 de milioane de lei despăgubiri, ceea ce la vremea respectivă era o sumă uriașă, cum era de fapt și valoarea autoturismului furat. De atunci, proprietarul nu a mai aflat nimic despre mașină. Au fost și cazuri în care polițiștii au descoperit autoturismul, cum s-a întîmplat vara trecută, cînd au pescuit o Dacie din Bistrița, însă proprietarul a refuzat s-o mai primească, deoarece între timp își încasase asigurarea și ar fi însemnat să dea banii înapoi.
Polițiștii spun că în materie de furturi, hoții sînt împărțiți în trei categorii. Cea dintîi cuprinde aventurierii, așa numiții hoți de plăcere, care sînt în mare parte tineri, și care devin infractori pentru a brava în fața prietenilor. Cel mai adesea, autoturismele furate de ei sînt abandonate după ce tinerii consideră că s-au distrat destul, au rămas fără benzină, au fost implicați într-un accident sau au fost interceptați de poliția rutieră. Din această categorie face parte și Alexandru Popescu (foto), autorul furtului a două Dacii, care a fost dat în urmărire generală. Din aceeași tagmă mai fac parte Marius Pascu și Petru Asandei, arestați pentru furtul a patru Dacii, Răzvan Popa, arestat și el pentru două mașini străine și două Dacii furate, precum și Ion Chiper și Ionuț Mihăilescu, cu trei Dacii furate la activ.
A doua categorie de hoți se situează între amatori și profesioniști și profită de neglijența proprietarilor, le fură mașinile, după care le dezmembrează și le vînd pentru piese de schimb. În sfîrșit, a treia grupă îi cuprinde pe hoții cu adevărat periculoși, care acționează la comandă. Constituiți în grupuri bine organizate, ei aleg tipul de mașină comandat (culoare, model, an de fabricație etc), după care trec la acțiune.
Cum se fură o mașină
În materie de furt de mașini, imaginația hoților nu cunoaște limite. Cea mai cunoscută metodă este cea numită
Ce se poate face împotriva hoților
Tîrgul de mașini este locul în care mașinile furate își găsesc repede cumpărătorul. În opinia căpitanului Năiță, piața automobilelor de ocazie reprezintă o adevărată loterie, cumpărătorul trebuind să fie conștient că s-a creat o mafie pentru pregătirea mașinilor furate, înaintea vînzării, pentru a ascunde adevărata identitate și uzura reală. De multe ori, bucuria cumpărării mașinii ține doar pînă cînd proaspătul proprietar se prezintă la Registrul Auto Român, unde specialiștii resping autoturismul, pe motivul că nu poate fi identificată seria caroseriei sau a șasiului.
Pentru a nu îngroșa rîndul din ce în ce mai mare al celor păcăliți, cumpărătorul mașinii de ocazie trebuie să aibă mare grijă atunci cînd dă banii. Primele suspiciuni pot apărea dacă mașina este oferită la un preț mult scăzut față de prețul pieței, pentru că este posibil ca autovehiculul să fie defect, să nu fie cel menționat în certificatul de înmatriculare sau să fie furat. În acest ultim caz există posibilitatea ca mașina să fie confiscată de poliție, iar noul proprietar să nu poată fi despăgubit. A doua etapă se referă la verificarea actelor de proprietate. Ca măsură de prevedere, cumpărătorul trebuie să ia mașina abia după ce a intrat în posesia cărții de identitate a autovehiculului, care se eliberează după efectuarea radierii. Ultima etapă, și cea mai importantă, se referă la identificarea mașinii, prin confruntarea datelor înscrise în acte cu datele constructive reale. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns