Icoana Maicii Domnului de la renumitul sanctuar de la Cacica va fi adusa in catedrala mare romano-catolca „Ss. Petru şi Paul” din Bacău, duminică, 5 decembrie, ora 16.30, unde va rămâne până miercuri. În prezenţa icoanei se va celebra şi hramul Parohiei „Sf. Nicolae”, luni, 6 decembrie, ora11.00, moment la care va fi prezent şi PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi. Miercuri, 8 decembrie, după Liturghia de seară, în jurul orei 19.00, icoana va fi purtată în procesiune pe străzile oraşului. Dupa cum a precizat preot Isidor Dasca, paroh si decan de Bacau, anul Familiei (28 noiembrie 2010 – 20 noiembrie 2011), dedicat aprofundării rolului familiei şi Căsătoriei creştine în Biserică şi în societate, a fost deschis în toate comunităţile catolice din Moldova, duminică, 28 noiembrie. Anul Familiei este însoţit şi de pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica în parohii. La Bacău, icoana se va afla între 5 şi 8 decembrie. Primirea oficială a icoanei se va face duminică, 5 decembrie, ora 16.30, în faţa catedralei, când icoana va sosi de la Iaşi, unde s-a aflat câteva zile în catedrala episcopală. Pe parcursul acestor zile credincioşii vor avea posibilitatea să se roage, să cânte şi să mediteze la rolul Mariei în Familia sfântă din Nazaret.
In prezenţa icoanei de la Cacica se va celebra şi hramul Parohiei „Sf.Nicolae” şi al bisericii vechi, închinată aceluiaşi sfânt. Liturghia va începe la ora 11.00 şi va fi celebrată de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, înconjurat de un mare număr de preoţi şi credincioşi.
Miercuri, 8 decembrie, in sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, în jurul orei 19.00, după sf. Liturghie, icoana va fi purtată în procesiune pe străzile oraşului. Traseul procesiunii va fi pe străzile: Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu si Luminii, cu întoarcere în catedrală. Credincioşii vor cânta, se vor ruga şi vor purta lumânări aprinse în mâini.
Icoana Maicii Domnului de la Cacica
Copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, „Madona Neagră” de la Czestochowa (Polonia), icoana Maicii Domnului de la Cacica este veche (începutul sec. XVII). Avind dimensiunile de 86×60 cm, icoana reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe pruncul Isus. Pictura pe pinză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit şi argintat, lăsind să se vadă feţele şi palmele lui Isus şi ale Maicii Domnului. Maria şi Isus au pe cap coroane. Mina dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, ca şi cum ar spune: „Faceţi tot ce el vă zice!”. Cu mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare. Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu mai bine 200 de ani, odată cu polonezii veniţi pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite în zonă. (O.P.)
eus a zis
@nenea iancu habar n-ai ce vorbesti. zici din ciclul ‘la fotbal si politica toata lumea se pricepe’. si apropos, ‘dragostea crestina’ nu e un concept hippie de flower power