Pîinea, alimentul de bază al băcăuanilor
• pîinea și legumele sînt baza mîncărurilor consumate de lotul luat în studiu de specialiștii Direcției de Sănătate Publică
50 de subiecți aleși la întîmplare din rîndul locuitorilor municipiului Bacău au fost timp de două anotimpuri cazuri numai bune de studiat pentru inspectorii compartimentului de Igienă a Alimentației din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Evaluarea cantitativă și calitativă a aportului energetic și a factorilor nutritivi din alimentația individuală s-a realizat în urma unor anchete alimentare, care au luat în calcul toate alimentele consumate primăvara și toamna de persoanele incluse în eșantionul studiat. Studiul despre calitatea hranei consumate pe parcursul zilei de băcăuani a luat în calcul și vîrsta, sexul persoanelor luate în studiu, dar și categoria de efort la care sînt ele supuse. „În ancheta alimentară s-a ținut cont de numărul meselor servite, atît în cadrul familiei, cît și în afara ei, dar și frecvența cu care unele alimente sînt consumate în interval de o lună”, a explicat dr. Lămîița Puiu, șefa compartimentului de Igienă a Alimentației. „Restanțierii” la numărul de calorii consumate sînt în special băcăuanii care desfășoară munci din categoria efortului mediu. Aproape jumătate dintre aceția consumă primăvara alimente cu aport caloric mult sub cel normal, iar toamna procentul acestora scade doar la un sfert. Lipsa proteinelor din rația alimentară a băcăuanilor care desfășoară munci de efort mediu a fost și ea evidențiată de studiu. Pe timpul lunilor de primăvară, peste 35% dintre băcăuanii incluși în eșentionul de studiu au consumat mai puține proteine decît le-ar fi trebuit pentru a-și hrăni organismul în parametri normali. Pe timpul toamnei, peste un sfert din același eșantion de băcăuani a avut o rație zilnică de hrană săracă în proteine.
În spatele procentelor înregistrate la numărul caloriilor conținute în alimentele consumate, la conținutul în glucide, lipide și proteine al acestora, concluziile specialiștilor nu este deloc îmbucurătoare: mîncăm mai mult pîine și legume. „Cea mai mare frecvență a alimentelor consumate de către persoanele luate în studiu a fost înregistrată la pîine. Aceasta este consumată de mai multe ori pe zi, iar legumele și fructele doar o dată pe zi. Cartofii, carnea de pasăre, brînzeturile și ouăle au fost incluse în meniul personelor respective doar de două sau trei ori pe săptămînă. Carnea de vită a fost consumată doar o dată pe săptămînă, iar necesarul de proteine a fost asigurat preponderent din proteine vegetale”, a mai spus doctorița Puiu. Calitatea nutritivă a produselor alimentare a fost monitorizată anul acesta și la bucătăriile a opt cantine muncitorești din județ. La două dintre cantinele la care a fost studiat meniul zilnic aportul de calorii al preparatelor gătite era sub cel normal, iar la alta cantitatea de proteine era mai mică decît ar fi trebuit. Și pentru acest eșantion, concluziile specialiștilor DSP sînt dintre cele rele. Abaterea în minus de la rația optimă a factorilor nutritivi se regăsește nu doar în meniurile de acasă ale băcăunilor, ci și în cele pregătite de cantinele de la locul de muncă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns