• susține Dumitru Sechelariu, fost primar al municipiului Bacău • el a demisionat ieri din PSD și crede că, în următoarele două luni, „PSD nu va mai reprezenta ceva în Bacău” • fostul primar reclamă că foștii colegi de partid i-a pus celularul sub supraveghere
Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului, a demisionat ieri din Partidul Social Democrat (PSD) și din toate funcțiile pe care le mai deținea în această formațiune. El și-a anunțat decizia încă din luna iunie, cînd a pierdut cursa pentru un nou mandat în fruntea administrației municipiului și a renunțat pe rînd la demnitățile de consilier județean și consilier local. Sechelariu a semnat ieri în fața ziariștilor hîrtia adresată direct premierului Adrian Năstase cu textul demisiei din funcțiile de președinte al Organizației Municipale și de vicepreședinte al Organizației Județene, și din PSD. „Adrian Năstase m-a convins să intru în partid, de aceea îi prezint lui demisia”, s-a justificat Dumitru Sechelariu.
Ex-primarul s-a ferit să-și spună pe șleau păsul, dar din discursul său a reieșit că motivele demisiei sînt legate în principal de Viorel Hrebenciuc, fost președinte și actual vicepreședinte al PSD Bacău, și de oamenii din jurul lui Adrian Năstase. În plus, Sechelariu nu s-a putut abține să nu-și exprime dezaprobarea față de preluarea conducerii PSD de către Ion Iliescu.
„Hrebenciuc nu a respectat protocolul pe care l-am avut cu el”
Principala nemulțumire a lui Dumitru Sechelariu pare să fie legată de relația cu iorel Hrebenciuc, despre care a lăsat să se înțeleagă că nu este străin de corupție. „Domnulk Hrebenciuc nu a vrut să schimbe anumite zone, anumiți directori de instituții descentralizate care nu își făceau treaba. El nu este de acord să se instaureze disciplina financiară în acest județ”, a acxuzat Dumitru Sechelariu. El recunoscut fățiș că nu vede în roz viitorul PSD, ca partid, avîndu-l în frunte pe Ion Iliescu. „Dacă domnul Iliescu va prelua acest partid, veți vedea o nouă configurație a PSD. Ion Iliescu se face că nu știe ce se întîmplă în România, dar știe foarte bine”, a mai spus Sechelariu. El s-a arătat convins că, sub conducerea lui Iliescu, PSD va redeveni PDSR. Despre președintele PSD, fostul primar a opinat că „dacă va pierde alegerile prezidențiale, Adrian Năstase nu va mai rămîne în PSD și, chiar dacă va rămîne, nu va mai avea funcție de conducere”.
Sechelariu a reclamat că serviciile secrete, aflate în subordinea președintelui Iliescu, i-au pus sub urmărire telefonul celular, chiardevineri seara, cînd s-a aflat că el va pleca din PSD spre partidul lui Gigig Becali. „De ce mă controlați, domnule Iliescu?”, a întrebat retoric fostul primar, care a precizat că președintele Ilirescu a început să îl critice, brusc, începînd din 2002. „După ce mi-am organizat ziua de naștere, Iliescu a început să mă critice. Am reptrezentat un pericol, nu pentru ceea ce am făcut, ci pentru faptul că, la ziua mea, s-au adunat peste 170.000 de oameni”, crede Sechelariu.
Sechelariu a revenit la problemele care l-au convins să plece din PSD, ocazie cu care a pus din nou tunurile pe Viorel Hrebenciuc și foștii colegi de partid. „Am fost alături de niște oameni care nu respectă legile și regulile jocului democratic. Unii colegi s-au folosit de ziariști și analiști politici ca să creeze în jurul meu o altă imagine decît cea reală”, și-a explicat supărarea fostul primar. El a încercat în acest fel să motiveze și eșecul său în alegeri, care, în viziunea sa, s-ar datora presei.
„Hrebenciuc nu dorește o reformă reală în PSD”
Sechelariu a dspus că unul dintre motivele pentru care a părărsit PSD este faptul că atît de mediatizata întinerire a partidului este de fapt fum în ochii membrilor, dar și ai alegătorilor. „Hrebenciuc n-a dorit o reformă reală în PSD. Tinerii au fost promovați la insistența mea. El vrea tineri controlați, gheboși, nu oameni cu personalitate”, a spus Sechelariu. El a mai afirmat că tinerii ce au obținut funcții alese au fost „promovați cu forța”, în ciuda împotrivirii lui Hrebenciuc. El s-a referit și la recentele alegeri din interiorul partidului din care a făcut parte pînă ieri. „Electoratul din PSD a fost manipulat vizavi de liste. Cei 18.000 de membri trebuiau să voteze democratic. Cu siguranță, n-au votat democratic!”, a opinat ex-edilul. El și-a argumentat spusele dîndu-l ca exemplu pe Ilie Bîrzu, membru fondator al PSD Bacău, ale cărui voturi ar fi fost diminuate artificial cu autorul sistemelor informatice. Contactat telefonic, Ilie Bîrzu, consilier local și vicepreședinte al Organizației Municipale a PSD, nu a dorit să comenteze pe seama rezultatelor alegerilor preliminare din partid. Doar a precizat că a cîștigat locul întîi pe municipiul Bacău și a mai obținut foarte multe voturi din restul județului. Ca o ciudățenie, numai în zona Sascut, unde președinte este primarul Ion Răuță, Bîrzu nu a obținut nici un vot.
Șirul nemulțumirilor lui Sechelariu nu se oprește aici: fostul primar a destăinuit că asupra sa s-au exercitat presiuni de natură economică. „Unii colegi s-au supărat cînd au văzut că nu vreau să dau hîrtie partidului”, a spus Sechelariu, care este, din 2003, acționar majoritar la SC Letea SA. El a spus că, prin felul său de a fi, a deranjat multe persoane în partid și la Guvern. „Deranjam pentru că ceream imperativ, nu din poziția de ghebos. Eu n-am avut niciodată nevoie de PSD, ci PSD-ul a avut nevoie de mine”, a declarat Sechelariu. Fostul șef al municipalei PSD s-a plîns că „unii colegi” i-ar fi trimis pe cap diverse controale. „Timp de nouă luni, săa încercat să fiu șantajat. Am fost controlat de instituțiile statului, inclusiv de PNA”, a afirmat Sechelariu, precizînd că, în acest moment, firmele pe care le deține nu au nici o datorie către stat, ci numai de rambursat împrumuturi către bănci. De asemenea, ex-primarul a reamintit că a obținut descărcarea de gestiune pentru anii pe care i-a petrecut la Primărie, cu excepția ultimelor șase luni. Sechelariu a pus șicanele pe care le atribuie colegilor pe seama intereselor politice ale acestora. „În politică, se dorește ca politicianul să fie ghebos, să fie cîrlig de rufe”, a concluzionat fostul lider pesedist. El s-a referit și la recenta colaborare PSD-PUR, pe care a catalogat-o drept o „corceală”.
Sechelariu a vorbit și despre viitorul său politic, confirmînd zvonurile privind intrarea sa în partidul condus de Gigi Becali, PNG. Fostul primar este convins că plecarea sa va face valuri în PSD și va produce o ruptură „foarte mare”. Demisionarul s-a arătat pesimist chiar față de viitorul filialei locale a PSD. „Cred că, în următoarele două luni, PSD nu va mai reprezenta ceva în Bacău”, a preconizat ex-președintele acestei formațiuni.
„Am nevoie de imunitate parlamentară”
Sechelariu nu a dat ca certă intrarea sa în PNG și a amînat momentul anunțului pînă la o discuție lămuritoare cu Gigi Becali, cu care trebuia să se întîlnească aseară. „E timpul să-i ajut pe cei care vor să schimbe ceva în România. Gigi Becali îmi oferă funcția de președinte executiv la nivel național al partidului. Voi accepta funcția, dar mai avem cîteva lucruri de lămurit”, a spus Sechelariu. El s-a referit la faptul că va lămuri din start problema viitoarelor alianțe ale PNG. „Vreau să văd dacă colegul meu (Gigi Becali – n.n.), vreodată, va ceda la vreo ofertă”, a afirmat Sechelariu. El a recunoscut că mai trebuie să se lămurească despre doctrina PNG, care ar fi un partid de „centru-ușor-dreapta”. Sechelariu a confirmat că își dorește un post de parlamentar. „Am nevoie de imunitate parlamentară, pentru că am foarte multe de spus. Am înțeles că, acolo, în Parlament, poți să spui orice, dacă nu calomniezi”, a declarat demisionarul. Sechelariu a lăsat să se înțeleagă că are pregătite dosare și dezvăluiri, pe care le va scoate, însă, la timpul potrivit.
Fostul primar de Bacău spune că gestul său, de a intra în PNG, va fi urmat și de alți membri de partid: „Vor veni alături de mine consilieri locali și județeni.Așteptați să vedeți ce urmează! Ei vor veni cu mine, nu pentru că așteaptă avantaje, ci pentru ceea ce reprezint eu
Sechelariu se simte în pericol
După patru ani de PSD, Sechelariu lasă să se înțeleagă că ieșirea lui din partid, urmată de dezvăluirile pe care le-ar putea face, ar putea avea repercursiuni asupra sa: „Cu siguranță se vor exercita presiuni asupra mea. Anm avut o discuție cu Viorel Hrebenciuc și i-am spus că vreau să scot la iveală adevărul. După ce m-au băgat în supraveghere, mi-am dat seama cît sînt de periculoși foștii mei colegi de partid. Mă aștept la orice, inclusiv la probleme cu afacerile, cu familia. Vor încerca să mă discrediteze, să mă terfelească, vor încerca să spună că mă răzbun. Am văzut tot felul de lucruri cu care nu am fost de acord și deranjam”. Sechelariu și-a caracterizat situația din interiorul PSD într-o singură propoziție: „Nu eram de cît un ommpăzit de Hrerbenciuc”.
pe raster:
„Hrebenciuc mi-a furat 10.700 de voturi”
Sechelariu a repovestit îndelung momente din istoria prezenței sale în PSD, începînd din 1993, cînd a fost, pentru scurt timp, președinte al municipalei PDSR (cum se numea atunci actualul PSD). „La insistențele lui Adrian Năstase (vicepreședinte al PDSR pe atunci – n.n.), m-am înscris pentru prima oară în PSD, în 1993. Mi-a cerut să găsesă și alți oameni ca mine, care să fie numiți în fruntea filialelor din Moldova. Am reușit numai la Tulcea și la Iași”, a istorisit Sechelariu. El a precizat că a demisionat din funcție după circa 45 de zile, după ce fratele său, Sergiu Sechelariu, a refuzat postul de prefect al județului și după ce și-a dat seama că autoritățile și parlamentarii locali „nu doreau binele Bacăului”. Ca din întîmplare, Sechelariu a dat brusc timpul înapoi și a evocat momentul primei sale candidaturi la postul de primar, în 1992. Conform lui Sechelariu, urnele s-au închis atunci cu două ore și patruzeci de minute întîrziere, timp în care voturile sale au fost subtilizate. „Hrebenciuc și oamenii lui mi-au furat 10.700 de voturi în 1992”, a afirmat Sechelariu. Imediat, peste fostul edil au năvălit amintiri mai plăcute, din 1996, cînd a cîștigat alegerile. Apoi, a spus că a mai discutat cu Adrian Năstase, în 1998, la o vînătoare, posibilitatea revenirii sale în PSD, lucru care s-a întîmplat în 2000, chiar în noaptea dintre ani. „N-am să regret niciodată că am fost alături de acest om (Adrian Năstase – n.n.). Acum, el este înconjurat și încorsetat de niște oameni fără scrupule, care n-au nimic sfînt. Abia cînd i-am văzut pe aceștia, mi-am dat seama ce înseamnă să fii politician”, a declarat Sechelariu. (Nicoleta BICHESCU, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns