„Nimeni nu e profet în țara lui”, spune o veche zicală Biblică. Și că așa e de cînd lumea, deci e omenește, o demonstrează și rîndurile de mai jos. Acum cîteva zile ne-a venit ideea să vedem cine este cel mai cunoscut băcăuan din toate timpurile. Ne-am gîndit că cei pe care îi vom întreba se vor opri la Nadia Comăneci sau Doina Melinte, sportive care au dărîmat ierarhii mondiale, la Tristan Tzara, întemeietorul curentului cultural „Dada”, apreciat îndeosebi în Franța, sau la poeții George Bacovia sau Vasile Alecsandri. E drept că la un astfel de statut de „cel mai celebru băcăuan” ar putea rivaliza, cel puțin pe plan național, matematicianul Gheorghe Vrănceanu, istoricul Vasile Pîrvan, biologul Ioan Ionescu de la Brad, pictorul Nicu Enea, dramaturgul Ioan Luca, părintele Galeriu, dirijorul Emanuel Elenescu, actorul Radu Beligan, virtuozul Ion Drăgoi și, de ce nu, George Enescu, un iremediabil îndrăgostit de meleagurile de la Tescani, un băcăuan „prin adopție”.
Le-am adresat întrebarea noastră curioasă oamenilor care conduc destinele județului, șefilor de instituții, profesorilor și artiștilor. Dacă o minune ar face ca Bacovia să revină printre noi, fie și pentru o secundă, nu și-ar mai recunoaște concitadinii din orașul cu „amurguri violete”. În orașul lui Bacovia, politica primează. În ce privește celebritatea, măiestria de negociator a lui Viorel Hrebenciuc și pragmatismul lui Dumitru Sechelariu au dărîmat talentul poetului sau renumele unor perfomeri mondiali. Asta dacă e să mizăm pe sinceritatea interlocutorilor noștri.
Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean: „Cred că, în ordine, cei mai cunoscuți sînt Dumitru Sechelariu, Viorel Hrebenciuc și Dan Matei Agaton. Primarul Sechelariu pentru că el este implicat în problemele administrative ale municipiului, dar, mai mult, pentru fotbal, care-i aduce o foarte mare publicitate. Viorel Hrebenciuc pentru că a avut cea mai mare contribuție la starea economică bună a județului și toată lumea recunoaște acest lucru. Iar Dan Matei Agaton pentru că este ministrul turismului, un lucru care, la fel, îi aduce foarte multă publicitate. Este poate cel mai mediatizat. De cel puțin trei sau patru ori pe săptămînă apare prin ziare și pe posturile centrale de televiziune, pentru că este preferatul mass-mediei”.
Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică: „Cred că cel mai cunoscut este subprefectul Gabriel Vlase. El s-a implicat foarte mult în rezolvarea problemelor din sănătate. A intervenit pentru medierea dintre DSP și Casa de Asigurări, între Casă și spitale. A contribuit și la discuțiile cu sindicatele și, în general, cred că s-a implicat în foarte multe acțiuni”.
Ovidiu Bufnilă, consilierul de imagine al președintelui Consiliului Județean: „Ovidiu Bufnilă este cel mai cunoscut ca scriitor de SF”, a spus el rîzînd. Devenind serios, el a revenit „cred că cel mai cunoscut este Preasfințitul arhiereu Ioachim Băcăuanul. Oamenii au început să se întoarcă din ce în ce mai mult la Dumnezeu, pentru că pe zi ce trece își pierd încrederea în oamenii politici și își doresc lideri care să fie aproape de dorințele și problemele lor”.
Ioan Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă : „Cea mai cunoscută personalitate a municipiului Bacău este Viorel Hrebenciuc, atît pentru ceea ce a făcut pentru județ cît și pentru activitatea din Parlamentul European. Și să nu o uit pe Nadia Comăneci.”
Col. Nicolae Rugină, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi: „Cea mai cunoscută personalitate din județ cred că este Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean. Este singurul care se află de foarte mult timp în administrația locală și are legătură cu primarii și cu ceilalți oameni importanți din județ. Datorită acestui motiv cred că-l cunoaște foarte multă lume”.
Lăcrămioara Stratulat, directorul Muzeului Județean de
Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău: „Mi-e foarte greu să mă
pronunț, deoarece întrebarea este destul de ambiguă. Însă mie mi
se pare că poetul George Bacovia. Atîta timp cît orașul nostru este
cunoscut sub numele de «orașul lui Bacovia» și toți vorbesc despre
Bacău amintind de marele poet, cred că George Bacovia este un
nume emblematic pentru urbea noastră”.
Dragoș Benea, viceprimarul municipiului Bacău: „Dumitru Sechelariu, evident. Pentru tot ce a făcut în ultimii 12 ani pentru municipiul Bacău și pentru succesul pe care l-a avut în toată această perioadă”.
Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii: „Cel mai cunoscut este cu siguranță Viorel Hrebenciuc. Este evident că de numele lui sînt legate o serie de evenimente importante din județ. A rezolvat numeroase probleme spinoase legate de instituții, dar și probleme strict personale ale multora aflați la nevoie. Este cea mai marcantă personalitate din județ”.
Viorel Savin, directorul Bibliotecii Județene „C. Sturdza” din
Bacău: „Dacă o luăm pe palierele sociale, de la cel mai titrat individ
și pînă la ultimul analfabet, cea mai cunoscută personalitate a
Bacăului este Dumitru Sechelariu. Pe de altă parte, în fața istoriei,
cele mai importante personalități, după profesiile lor, din punctul
meu de vedere, sînt George Bacovia, Vasile Pîrvan, Vasile
Alecsandri, Ștefan Zeletin, Ion Ionescu de la Brad, Gheorghe
Vrănceanu și multe, multe altele în fața cărora ar trebui să ne
închinăm cu respect.”
Ioan Ioniță, director în Consiliul Județean: „Cu siguranță primarul Sechelariu este cel mai cunoscut. În primul rînd pentru implicarea lui la nivelul uneia dintre cele mai sensibile activități, și anume fotbalul. A obținut și rezultate pe acest plan și, în plus, e vorba și de ceea ce face pentru oraș”.
Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general: „Cred că Dumitru Sechelariu este personalitatea cea mai cunoscută din zilele noastre, iar dacă ne referim la toate timpurile, putem vorbi de George Bacovia”.
Teodor Agachi, director general la Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială: „Cea mai cunoscută figură a județului nostru este primarul Dumitru Sechelariu. Ceea ce a făcut pentru oraș este cunoscut de toată lumea”.
Emil Lemnaru, primarul municipiului Onești: Viorel Hrebenciuc, pentru tot ceea ce face pentru județul nostru. A făcut mult bine în județ, a adus un sprijin direct și concret. Este suficient să ne gîndim că a rezolvat acum problemele Spitalului județean, că s-a implicat în situațiile dificile apărute pe platforma petrochimică din Onești, în special la Rafo Onești”.
Vasile Vrabie, comisar-șef al Poliției Județului Bacău: „Domnul Viorel Hrebenciuc. Cea mai cunoscută personalitate a noastră, de astăzi și din toate timpurile. Este un om politic de valoare recunoscută pe plan național, un diplomat și un negociator de excepție, care a plecat din Bacău”.
Valeriu Gheorghe, deputat al Partidului Național Liberal: „Vasile Alecsandri, Nadia Comăneci și Mircea Cancicov. Ministru de justiție și de finanțe, liberal, Mircea Cancicov a făcut multe pentru Bacău. Cît îi privește pe poetul național Vasile Alecsandri și pe gimnasta Nadia Comăneci, cred că nu mai este nevoie să motivez de ce m-am gîndit la ei”.
Ana Marchiș, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bacău: „Mi-e foarte greu să răspund la această întrebare. Nu pot da un singur nume, pentru că există mai multe persoane cu influență, atît în administrație, cît și din punct de vedere social. Cred că cele mai cunoscute personalități ale județului nostru sînt Viorel Hrebenciuc, prefectul Radu Cătălin Mardare, primarul Dumitru Sechelariu, președintele Consiliului Județean, Neculai Lupu, și omul de afaceri Corneliu Iacobov.Și mai sînt mulți alții”.
Rodica Pădureanu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap: „Cred că persoana cea mai marcantă a Bacăului este primarul, Dumitru Sechelariu. Cine nu-l cunoaște și cine nu a auzit de el și ceea ce a făcut pentru municipiul nostru. Țin minte că eram la mare acum cîțiva ani, cu o mașină de la Selena ce avea la număr SEL. În rest nici o altă inscripție. Niște copii au văzut numărul și imediat au recunoscut firma și cui aparține”
Vasile Șoiman, șeful Vămii Bacău: „Bacovia este cea mai cunoscută personalitate, deși, recunosc, nici eu nu i-am știut ziua de naștere. Cît privește vremurile noastre, optez pentru primarul Dumitru Sechelariu. Este prezent în foarte multe locuri și face”.
Cornelia Barbu, director managementul pieței muncii la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă: „Nadia Comăneci este personalitatea cea mai marcantă a județului. Nu cred că trebuie să mai spun de ce, pentru că oriunde mergi în țară sau în străinătate numele de român este asociat cu ea”
Mariana Dumitriu, director general la Casa Județeană de Pensii: „Primarul Dumitru Sechelariu și Mircea Cancicov, fost primar al Bacăului la începutul secolului al XX-lea, pentru ceea ce au făcut pentru băcăuani”.
Val Mănescu, scriitor: „George Bacovia. Din păcate e mort, din
fericire, a rămas în urma lui o operă ce va fi valabilă pînă va dispare
pămîntul. Dacă vorbim despre contemporani, poate că întrebarea ar
fi trebuit să se refere la toate personalitățile băcăuane aflate în viață.
Ovidiu Bălan, Ovidiu Genaru, Sergiu Adam, Gheorghe Godzar,
Adrian Voicu, sînt doar cîteva exemple de personalități care și-au
pus amprenta asupra comunității locale. Însă cel care rupe
<
schimbat fața unui oraș și este pe cale să schimbe niște mentalități
pe care le credeam inexpungabile. Are energia asta.”
Doina Melinte, directorul Direcției de Tineret și Sport a
județului Bacău: „Fără îndoială, Nadia Comăneci.”
Dumitru Sechelariu, primarul municipiului Bacău: „Corneliu
Iacobov. Are foarte mulți angajați și este o personalitate intens
mediatizată în ultima vreme”.
Silvian Cortez, arhitectul municipiului Bacău: „Arhitectul
Sterian, pentru că se numără printre întemeietorii arhitecturii din
România și primarul Dumitru Sechelariu, pentru că este un om
curajos, care a rupt niște mentalități învechite și are curajul să dea
tinerilor un gir pe care alții se feresc să îl ofere.”
Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc SA, Bacău: „Primarul
Sechelariu, pentru aportul pe care l-a adus în județ atît în
dezvoltarea industrială cît și în alte domenii. Sînt un om care circulă
foarte mult. Trebuie să o recunosc, Bacăul este cel mai curat oraș
din țară. E o realitate pe care nimeni nu o poate contesta.”
Lasă un răspuns