Oricit de mult ne-ar durea, realitatea este ca, de la an la an, fiorul pe care il dadea, pe timpuri, apropierea Invierii Domnului Iisus Hristos se stinge. E drept ca nu la toata lumea si nici deodata, ci la o mare parte a crestinilor, mai ales, la generatia tinara si foarte tinara. E o constatare pe care o fac mereu in ultimii ani, dupa ce ma intorc de la slujba de Inviere. Am avut acest sentiment, al indepartarii de Dumnezeu, si inainte de a incepe slujba religioasa a Invierii de la biserica Sf. Gheorghe. Nu au lipsit de la eveniment nici cei care dintotdeauna au tratat momentul ca pe un prilej de a face extrem de usor un ban din vinzarea de luminari si candele. In plus, aceleasi obiecte kitch care incercau sa fure din sensul divin al sarbatorii Invierii erau etalate pe cutiile de carton folosite drept tarabe de comerciantii de ocazie. Cersetorii si boschetarii le-au tinut, ca de fiecare data, isonul. Caci, prin botez, au devenit si ei crestini, nu neaparat si in convingeri. Bucuros sint, insa, cind vad ca bacauanii ajung la biserica macar pentru a aduce acasa lumina sfinta. La scurt timp dupa ce s-a strigat „Hristos a-nviat!”, riuri de crestini atrasi de vibratiile clopotelor curgeau dinspre Casa Domnului, ducind cu ei lumina sfinta. S-a retras chiar si familia din fata mea al carui barbat tot ii facea semne sotiei ca ar fi timpul sa plece acasa. Acolo unde, cel mai sigur, ii astepta o masa plina de bucate. Pina la urma, Mintuitorul a vrut ca totii crestinii sa se bucure de Sfintele Paste, dupa un lung si istovitor post, cred, pentru unii. Chiar si pentru cei care in acea noapte au inteles sa petreaca in ritm de house si de manele, cu decibelii la maxim.
Statiunea Slanic Moldova, plina de turisti
Turisti veniti din intreaga tara pentru a sarbatori Invierea Domnului au umplut, pentru citeva zile, statiunea Slanic Moldova. Pe linga bacauanii care au preferat o iesire in aer curat, popositi in frumoasa statiune pentru a se bucura de zilele de Paste au fost si crestini ai altor meleaguri, bucurestene, clujene, oltene, sibiene etc. Ei au profitat din plin de citeva zile de relaxare, chiar daca vremea nu a tinut in totalitate cu ei. Si desi duminica seara si luni, a doua zi de Paste, a fost ceva mai rece si a plouat, turistii din Slanic au preferat aleile statiunii si apa izvoarelor tamaduitoare, televizoarelor din camerele de hotel. „Am venit de la Bucuresti pentru a ne petrece Pastele aici. Este un loc minunat! In mijlocul naturii, sarbatorile se simt altfel. Desigur, nu vom pleca fara apa de la izvoare, am umplut deja trei sticle”, ne-a marturisit un locuitor al Capitalei, sosit inca de vineri la Slanic, cu sotia si cei doi copii.
Florentin RADU, Madalina ROTARU
marius a zis
am petrecut sfintele sarbatori de paste in Slanic Moldova la Pensiunea Montana mai exact ! a fost super frumos ! Statiunea e curata si are un peisaj frumos !