• hotelul era considerat „perla coroanei” în societatea patronată aici de controversatul om de afaceri
Acționarii societății Perla Moldovei din Slănic Moldova s-au hotărît să înstrăineze cele mai importante active pe care le mai deține aceasta. Pentru îndeplinirea formalităților legale, acționarul majoritar a convocat pentru sfîrșitul lunii august adunarea generală și a nominalizat pe ordinea de zi vînzarea Hotelului Perla și a pensiunii Nemira. Ce preț vor pune acționarii pe acestea, urmează să hotărască tot atunci.
Hotelul Perla este, însă, cel mai important hotel al stațiunii Slănic Moldova. În anul 2001, proprietarul – firma Vradicor – își propunea o investiție de aproximativ 120 de miliarde de lei (4 milioane de dolari atunci) pentru modernizarea hotelului și renovarea celorlalte active ale societății. Din totalul investițiilor programate, 60 de miliarde de lei (2 milioane de dolari) proveneau din surse proprii, în urma vînzării de active, iar restul din împrumuturi sau alte surse. Cu un an înainte, conducerea societății pretindea că a investit alte 23 de miliarde de lei în modernizări. Cert este că Hotelul Perla a intrat în lucrările de modernizare la începutul anului 2000, dar acestea au mers extrem de încet.
– foto: „perl” – Hotelul Perla a înghițit mulți bani la renovare
Pe la Pela Moldovei a trecut toată crema afaceriștilor
Managementul societății a trecut, în ani, prin mai multe mîini, între care și prin cele ale actualului prefect de Brașov, Otilian Neagoe. După acesta au venit la cîrmă alți doi acoliți ai lui Iacobov, Ionel Cețu și Ion Vasile, despre care însă Iacobov spune că mai mult au stricat decît au construiot și chiar au lăsat societatea, acum doi ani, cu o gaură financiară de vreo 60 de miliarde de lei.
Societatea Perla Moldovei se află acum, practic, în lichidare, după zbuciumate transformări din punct de vedere al acționariatului care și-a împărțit capitalul ei social. Perla Moldovei a ajuns societatea lui Corneliu Iacobov după ce o mare parte din patrimoniul vechii societăți Perla Moldovei a fost privatizat și cumpărat de controversatul om de afaceri. Printre acționarii acestei societăți s-au aflat parteneri de afaceri ai lui Iacobov și oameni din grupul său de interese, între care Vasile Ciobanu, Ioan Vrînceanu, Adrian Șerban – actualul primar al Slănicului, prin firmele Vradicor Financiar Group – acționarul majoritar, SIL Prodivest Tîrgu Ocna sau Servgrup Slănic Moldova. Ultima raportare de date pe piața de capital Rasdaq – pe care acțiunile Perla Moldovei erau tranzacționate – menționa, la începutul acestui an, ca acționar majoritar la această societate firma Rafo Imperial Oil, cu peste 51% din capitalul social. Societatea a mai avut în patrimoniu hotelul Dobru, de două stele, precum și un cazino, două restaurante și patru săli de conferințe.
Afacerea Perla Moldovei s-a diluat – ca mai toate celelalte gestionate de Corneliu Iacobov -, partenerii de afaceri s-au despărțit, iar firmele lor, dacă mai există, își văd de afaceri independente.
Va redevini Slănicul Perla Moldovei?
Privatizarea societății Perla Moldovei nu a adus nimic bun stațiunii Slănic Moldova, care a devenit de la jumătatea deceniului trecut o stațiune închisă, în care cele mai bune hoteluri și vile au fost acaparate de investitori privați, de instituții bancare sau de mari companii precum Petrom și Electrica. Una dintre cele mai importante averi naturale a stațiunii – isvoarele cu ape minerale – a rămas însă nevalorificată la standarde competitive, după ce tot societatea Perla Moldovei și-a arogat dreptul de proprietate asupra lor, iar baza naturală de tratament, izvoarele, a rămas în paragină. Astfel, dacă hotelul Perla și pensiunea Nemira se vor vinde și societatea Perla Moldovei se va pulveriza, stațiunea Slănic poate va redeveni ceea ce a fost odată, adică chiar o „perla Moldovei”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns