Etichetate, de regulă, drept „răceli”, bolile acute ale căilor respiratorii sînt contactate în fiecare an, odată cu începerea anotimpului rece de adulți și copii deopotrivă. Virușii ce aduc tusea și guturaiul pot fi contactați cu mare ușurință, mai ales în zilele friguroase și umede, în autobuze, la serviciu, în magazine, școli, grădinițe, și, de ce nu, chiar și la ușa cabinetului medical. Sînt lucruri ce fac parte din neplăcerile iernii, iar, cîteodată, ni se întîmplă ca pînă în primavară să răcim de trei-patru ori. Această rezistență scăzută la infecții se explică, în general, prin slăbirea capacitatii de autoapărare a organismului. De foarte multe ori, în cazul contactării unei viroze respiratorii, se aplelează în mod nejustificat la anitibiotice, care sînt eficiente doar în cazul unor infecții bacteriene nu și în cazul infecțiilor virale ori asupra banalelor răceli. Orice supradoză de antibiotice poate afecta sistemul imunitar.
Multă mișcare în aer liber, o hrană echilibrată și bogată în vitamine, o viață liniștită și lispită, pe cît posibil, de stres, suficiente ore de recreere și somn au un efect miraculos asupra sistemului imunitar al organismului. Cu alte cuvinte, un mod de viață sănatos și rațional ne protejează împotriva bolii. Faptul că afară bate vîntul, plouă sau ninge nu e un motiv să ne închidem în casă. Dimpotrivă, plimbările pe vreme rea sînt binevenite ca antrenament pentru sistemul imunitar. Atenție, însă, la îmbrăcăminte, mai ales atunci cînd este vorba de copii: trebuie să fie cît mai călduroasă, pentru a feri corpul de frig și umezeală. Dușurile alternative calde și reci, ca și sauna reprezintă mijloace utile de călire, cu o influență benefică asupra rezistenței la îmbolnăvire. În schimb, consumul masiv de alcool, fumul de țigară și aerul uscat din camerele încălzite cu calorifere suprasolicită caile respiratorii și le irită mucoasele ce au tocmai rolul de a respinge cele dintîi atacul virușilor și al bacteriilor. Este important, așadar, să ne îngrijim de întreținerea unui climat corespunzător atît în locuințe cît și la locul de muncă. De exemplu, putem spori umiditatea aerului dintr-o încăpere așezînd pe radiatoare prosoape înmuiate în apă și apoi stoarse.
În caz de răceală, apelați mai întîi la plantele medicinale
Pentru o banală răceală nu este cazul să apelăm imediat la arsenalul medicamentelor chimice. Resursele vindecătoare ale naturii ne oferă o multitudine de posibilități de a scăpa de virușii aducători de tuse și guturai. Astăzi, oamenii învață să regîndească modalitățile de abordare a problemelor legate de sănătate lor, convingîndu-se tot mai mult de folosul reîntoarcerii la vechile leacuri ale bunicilor și la preparatele obținute 100% din plante.
Există două plante care au un efect miraculos în întărirea sistemului imunitar: echinacea și Ging Seng-ul. Studii recente arată că echinacea poate activa celulele albe ale sîngelui, astfel încît acestea să combată apoi virusul răcelii. Se recomandă administrarea plantei sub formă de tincturi (Imunogrip) sau capsule, la primul semn de răceală. Dacă sînteți alergici la plantele din familia margaretei, echinacea s-ar putea să producă reacții similare. De asemenea, evitați folosirea plantei dacă suferiți de vreo boală autoimună, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă ori boala lui Graves. În ceea ce privește Ging Seng, este recunoscut drept tonic de revigorare și fortifiere în perioade de oboseală și debilitate. Se recomandă administrarea a cîte două capsule de cîte 100 mg, pe zi.
Remedii indicate în cazul durerilor de gît și tusei rebele
Unele extracte de plante sînt indicate, în mod deosebit, pentru combaterea tusei. Cimbrul are o acțiune calmantă, antispastică și bactericidă, favorizînd, totodată, și expectorația. Pătlagina fluidizează secrețiile și ameliorează spasmele obositoare de tuse. Combinația de cimbru cu pătlagină relaxează contracțiile căilor respiratorii. Gargara cu infuzie de salvie și propolis lichid, ceaiurile fierbinți de soc, busuioc, cimbrișor și rozmarin în care se stoarce suc de lămîie sau grapefruit, mestecarea de propolis solid (1-2 g) și consumul a una-două linguri de miere propolizată sînt recomandate în cazul durerilor de gît.
Dacă aveți guturai
Cel mai bun remediu împotriva guturaiului îl constituie terapia cu uleiuri eterice pentru inhalații. Pe piept și pe spate se poate aplica prin masaj un balsam preparat dintr-un amestec de uleiuri de mentă (10 picături), cimbru (10 picaturi) și 1/2 pahar de ulei de măsline sau floarea-soarelui. Uleiul de mentă are efect bactericid și expectorant. O acțiune similară o are și uleiul de cimbru. De asemenea, uleiurile de molid și de pin stimulează expectorația, avînd, totodată, și un rol dezinfectant. Uleiurile eterice conținute în balsamuri sînt absorbite prin piele, iar cele administrate sub forma inhalațiilor pătrund direct în căile respiratorii. Spre deosebire de medicamentele chimice, nu agresează mucoasele.
Dacă aveți febră
Febra poate fi redusă prin aplicarea de comprese umede și reci pe piept și pe coapse. Bune rezultate în combaterea febrei se obțin și prin activarea transpirației, susținută, de pildă, prin consumarea unei cantități mai mari de infuzii de plante. La această metodă pot recurge, însă, numai persoanele care au circulația sangvină echilibrată și tensiunea normală.
O recomandare cu valabilitate generală în gripe și răceli: repausul la pat este esențial pentru o însănătoșire rapidă. Una sau două zile de repaus la pat în faza de început a bolii previn deseori prelungirea nedorită a infecției virale, cu toate manifestările ei dezagreabile.
Cum prevenim gripa
Pentru prevenirea gripei se recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave (care tușesc și strănută), mai ales în perioadele de epidemie. După o călătorie cu mijloacele de transport în comun, dupa vizitarea unor instituții publice, etc. se recomandă spălarea mîinilor cu apă și săpun. Principala cale de evitare a contactării gripei rămîne, însă, vaccinarea anuală împotriva gripei. Puteți obține vaccinul de la doctorul de familie, dintr-o clinică sau orice farmacie. Vaccinul antigripal trebuie făcut anual. Uneori, poate apărea un nou virus după ce vaccinul a fost deja preparat și distribuit clinicilor, farmaciilor și doctorilor. Din această cauză, chiar dacă ați făcut deja vaccinul antigripal, puteți fi, totuși, infectat. În acest caz, gripa va fi mai ușoară, deoarece vaccinul făcut vă va conferi o oarecare protecție. Sistemului imunitar îi trebuie ceva timp pentru a răspunde vaccinului antigripal. Pentru evitarea infectării, trebuie să vă vaccinati cu 6-8 săptămîni înainte de începerea sezonului de gripă. Vaccinul în sine nu poate cauza gripa, dar puteți fi expus virusului de către o altă persoană infectată și puteți lua gripa la puțin timp după ce v-ați vaccinat.
Lasă un răspuns