• mișcați de efortul angajaților de pe ambulanțe în zilele în care a viscolit, mai marii Ministerului Sănătății vor să trimită bani pentru orele suplimentare lucrate și pentru repararea mașinilor avariate • anul acesta vor fi scoase la concurs zece posturi de medici, șoferii vor fi calificați ca preambulanțieri
Salariații din cadrul Serviciului de Ambulanță Bacău, care au stat pe baricade între 22 și 25 ianuarie, cînd județul nostru a fost îngropat în viscol și zăpadă, vor fi plătiți pentru orele muncite suplimentar. „Ministerul Sănătății ne-a trimis un ordin prin care ni s-a cerut o estimare a efortului depus de salvarea băcăuană în zilele de viscol. Se vor evalua consumul de carburanți, uzura pieselor, precum și orele suplimentare efectuate de personalul medical și auxiliar”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Pentru efortul depus acum o săptămînă, mai-marii Ministerului Sănătății au în vedere o rectificare a fondurilor. „Deocamdată, noi lucrăm la evaluarea cheltuielilor pe care le-am avut din cauza viscolului și a zăpezii. Avem mașini avariate, cu piese stricate sau geamuri sparte. Totodată, se lucrează și la evaluarea orelor suplimentare, muncite de cadrele medicale și personalul auxiliar. Pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, vom avea adunate toate datele”, ne-a declarat doctorița Crina Pădure, director la Serviciul de Ambulanță Bacău.
Stația de Salvare din Bacău se confruntă, de mai mult timp, cu serioase probleme de personal și în ce privește dotările. Despre toate acestea se știa la minister. A fost, însă, nevoie ca iarna să creeze probleme serioase pentru a se lua măsuri. „Deocamdată, nu știm cît se va aloca, dar ni s-a cerut o evaluare a întregii situații de la Serviciul de Ambulanță. Un ordin de la sfîrșitul lunii ianuarie vizează reabilitarea unităților prespitalicești”, a mai spus Cornelia Cojocaru.
Conducerea DSP Bacău a înaintat o cerere Ministerului Sănătății prin care solicită angajarea unor medici la stațiile din județ, unde nu sînt decît cadre medicale medii. Instituția băcăuană a scos și în ceilalți ani posturi la concurs, dar absolvenții de medicină generală nu s-au înghesuit să se angajeze la Salvare, din cauza salariilor mici. „Nu avem medici la stațiile din Tîrgu Ocna, Podu Turcului și Buhuși. De la Tîrgu Ocna vor fi redistribuite cinci asistente către celelalte stații. Săptămîna aceasta vor merge și vor însoți pe ambulanță doctorii băcăuani, joi vor fi testate, iar vineri vor fi distribuite în stații, în funcție de criteriile de performanță obținute. În perioada imediat următoare, vom școli 75 de șoferi, care să aibă și statutul de preambulanțieri, pentru a putea interveni în situații de prim ajutor. Numărul celor care vor obține în viitor acest statut este mult mai mare”, a precizat directorul DSP Bacău.
În județul nostru există în stațiile de ambulanță doar 18 medici. Un doctor de pe Salvare trebuie să deservească 30.000 de pacienți. În județul nostru sînt, însă, 706.000 locuitori, pentru care ar fi nevoie de 28 de medici. Cele zece posturi necesare pînă la acoperirea coeficientului stabilit de lege vor fi scoase la concurs. În ceea ce privește parcul auto, acesta se preconizează a fi înlocuit în trei, patru ani. În prezent, în tot județul sînt 101 ambulanțe. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns