• icoana Sfintei Ana de la mănăstirea Bistrița va fi adusă astăzi la Bacău • veche de peste o mie de ani, icoana a făcut numeroase minuni, fiind recunoscută în toată țara
Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, de la mănăstirea Bistrița, va fi adusă la biserica „Sfîntul Gheorghe” din Bacău, astăzi, 22 aprile, în jurul orelor 17.00. Icoana făcătoare de minuni, care este adusă la Bacău pentru cel de-al patrulea an consecutiv, este una dintre cele mai cunoscute relicve a creștinătății răsăritene. „Totul a început cu gîndul la credincioșii noștri care, de-a lungul anului, merg în pelerinaj la mănăstirea Bistrița pentru a se închina Sfintei Ana. Continuăm această tradiție deoarece Icoana Făcătoare de Minuni a Sfintei Ana de la Mănăstirea Bistrița are un cult deosebit pentru locuitorii urbei Bacăului și a celor din parohiile limitrofe”, ne-a declarat preotul Vasile Radu, paroh al bisericii „Sfîntul Gheorghe” din Bacău
Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana este o creație autentic bizantină ca și cea de la Mănăstirea Neamț, donată de Manuel și Irina Paleologu, domnitorului Alexandru cel Bun și soției sale, Ana, în anul 1401, la 26 iulie, ca semn de împăcare a Patriarhiei Ecumenice cu Biserica Moldovei. Icoana Sfintei Ana a fost pictată la mijlocul secolului al IX-lea (950) și a fost oferită în anul 1402, de către împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologu, domnitorului moldovean, care a așezat-o definitiv în ctitoria de la Bistrița, unde a stat secole de-a rîndul fără să fie mutată din loc sau să sufere modificări, în ciuda incediilor și a atacurilor barbare care s-au abătut asupra sfîntului lăcaș.
Credincioșii vin în număr foarte mare la icoana Sfintei Ana de la mănăstirea Bistrița, deoarece se fac dintotdeauna multe și mari minuni, ceea ce a dus faima acestei sfinte icoane în tot centrul Moldovei, pe valea Bistriței și chiar peste Carpați. Cele mai „obișnuite” minuni sînt vindecări de boli și izbăviri miraculoase de primejdii și mai ales aduceri de ploaie în vreme de secetă.
Vineri, 23 aprilie, cînd Biserica Ortodoxă serbează pe Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe și hramul bisericii „Sfîntul Gheorghe” din Bacău, va fi oficiată sfînta liturghie arhierească de către Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul.
Minuni săvîrșite de icoana Sfintei Ana
Icoana de la Bistrița l-a scăpat pe voievodul Petru Rareș de la moarte și din mîinile turcilor. În letopisețul lui Grigore Ureche, se povestește că domnitorul, fiind trădat, s-a ascuns în Mănăstirea Bistrița, a plîns o noapte în genunchi la Sfînta Ana, împreună cu părinții călugări, a făcut făgăduință în fața icoanei că, de va scăpa cu viață, va înnoi mănăstirea, și minunea s-a săvîrșit. În zorii zilei următoare, Petru Rareș a căpătat curaj și a reușit să evadeze printr-o portiță dosnică. În 1541, Petru Rareș și a împlinit făgăduința dată făcută în fața icoanmei Sfintei Ana.
O altă minună de dată mai recentă s-a petrecut cu o femeie care avea o singură fetiță de trei ani, foarte bolnăvicioasă. De frica injecțiilor, copila s-a îmbolnăvit de epilepsie. Apăsată de supărare, mama venea să-i citească moliftele Sfîntului Vasile. Cu toate acestea, copila nu se vindeca. Femeia și-a luat fetița în brațe și s-a dus la icoana Sfintei Ana, a căzut în genunchi și a rostit această rugăciune: „Preasfîntă Ana, făcătoare de minuni, îți dăruiesc ție această fetiță, fă-o sănătoasă!”. În clipa aceea copila a fost foarte tare chinuită de duhul cel rău. Mama, crezînd că va muri, s-a întors tristă acasă. Noaptea, însă, i s-a arătat Sfînta Ana în vis și i-a zis: „Nu te teme, că fiica ta s-a vindecat!” și copila s-a făcut complet sănătoasă. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns