Oamenii care prin natura funcției sau poziției lor sînt nevoiți să intre în contact cu foarte multă lume au parte de tot felul de aventuri în ceea ce privește unul dintre cele mai sensibile simțuri: cel olfactiv. În general, se presupune despre persoanele cu un nivel cît de cît de educație că cel puțin în privința igienei personale stau destul de bine. Numai că de multe ori ai surprize dintre cele mai neplăcute tocmai în preajma unor astfel de oameni. Cel mai adesea în autobuz, unde lîngă cineva care miroase a parfum discret se așează ori vreo domnișoară care și-a turnat un butoi de parfum prost, ori cineva care miroase „de-ți cade părul din nas”, vorba cuiva. În afară de experiențele din mijloacele de transport în comun, mai sînt și cele pe care unii sînt nevoiți să le suporte datorită poziției pe care o ocupă. Una dintre aceste prosoane este și consilierul prefectului, Elena Baran. „Aici m-ai atacat tare de tot. E o chestie care ține de bunul simț al fiecăruia să se miroase. Eventual să-i întrebe pe cei apropiați dacă lasă în urma lor o dîră plăcută sau una de sconcs. Aproape zilnic mă confrunt cu o întîmplare neplăcută, cînd îmi intră în birou unul dintre colegi. Timp de cîteva minute îmi creează o stare de repulsie pe care încerc să o maschez cum pot mai bine. În același timp sînt și revoltată și jenată. În schimb, cînd îmi intră în brou domnul subprefect sau domnul prefect aproape că mi-e ciudă că m-am parfumat eu însămi în ziua aceea. Folosesc niște parfumuri discrete și foarte plăcute, care crează o stare de confort”, declară Elena Baran. Ea mai adaugă că tot în administrația publică are doi colegi și care folosesc un parfum deosebit, Ysee Meakee, și care a devenit un fel de marcă a persoanelor respective. Elena Baran a păstrat însă discreția asupra numelui posesorilor respectivei esențe.
Vechi prieteni, cunoscîndu-și tabieturile, viceprimarii Bacăului discută cu plăcere despre arome. „Cu mirosurile neplăcute mă împac cu stoicism. Sînt de toate felurile: de transpirație peste care s-a dat parfum, de transpirație pur și simplu, de nespălare sau și una și alta. Cel mai mult mă deranjează însă mirosul neplăcut al gurii celor care se apropie de mine suficient de mult încît să-l simt. Este groaznic. Cred că din cauza asta am căpătat și un tic să mestec gumă permanent, chiar cu riscul de de a fi considerat nepoliticos cu unele ocazii”, spune Dragoș Benea. Spusele lui sînt confirmate de secretara viceprimarului Lucaș, care intră în încăpere cu un pachet de gumă pe care îl pune în sertar, scuzîndu-se că nu a făcut aprovizionarea „stocului” mai de dimineață. „Are dreptate colegul meu. Sînt oameni care se apropie la mai puțin de 15 centrimetri de mine și sînt nevoit să le suport mirosul, dacă au uitat să se mai spele de 20 de zile. Cred că nimic nu poate fi mai neplăcut. De asemenea, îmi displac și persoanele care sa dau cu parfum din snobism. Culmea este că pe astfel de persoane le citești pur și simplu de cum intră în încăpere. În ceea ce mă privește personal, folosesc Dune sau Ysee Meakee. Nu același lucru vă pot spune despre Dragoș, care nu are un parfum anume. El cred că are vreo duzină de parfumuri pe care le folosește cum îi vine insiprația”, spune Lucaș. Afirmațiile lui sînt confirmate chiar de către Dragoș Benea. „Așa este, am vreo 15 flacoane, toate primite cadou. Am Kouros, Boss. Cred că dacă ar fi să-mi cumpăr eu un parfum mi-aș lua Hugo Boss Blue. Trebuie să vă mai spun că parfumul Kouros este folosit de primarul Dumitru Sechelariu de ani de zile, că a devenit marca lui și că deși am și eu un flacon nu-l folosesc decît atunci cînd nu sînt la un loc cu el, pentru că ar fi de prost gust. Oricum, eu știu cînd vine primarul la muncă dupa cum simt pe holuri mirosul parfumului lui. Pentru nasul meu este plăcut, dar pentru adrenalina mea, nu. Se ridică la cote alarmante”, mai spune Benea.
Un om puțin preocupat de astfel de aspecte este președintele Agricola Internațional, Gheorghe Antochi. În afară de săpun, un after shave de calitate și un deodorant, nu prea folosesc altceva. Și rețineți, le folosesc, nu le cumpăr eu. Am remarcat însă, deși sper să nu fie așa, că produsele de igienă pe care le folosesc eu au o calitate ușor diferită în minus dacă le achiziționez din România și nu din Germania. Repet, însă, că soția are grijă de mine sub acest aspect. Asta nu înseamnă că nu îmi place să fiu îngrijit și curat. Deși am lucrat în agricultură, am purat întotdeauna cămașă albă și cravată pentru că mi-au fost încredințate responsabilități care îmi impuneau o ținută protocolară. Aș împărți oamenii cu care vin în contact în două categorii: cei care lucrează în locuri unde mirosul este neplăcut, iar în agricultură sînt destule astfel de exemple, sau cu oameni care sînt nespălați. Cred că întîlnirile cu cei din urmă au fost cele mai neplăcute și nu vreau să vorbesc foarte mult despre ele. Pot însă să vă spun că am fost influențat de faptul că mi-au plăcut două esențe de parfum la niște doamne. Este vorba de Christian Dior și 5Th Avenue, pe care le dăruiesc celor trei fete ale mele: soția, fiica și nepoțica. Nepoata mea are doar patru ani, dar face ravagii în trusa de cosmetice a soției. Do’mle sînt fantastice femeile astea încă de mici”, încheie, mucalit, Antochi. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns