• mărturisește Lăcrămioara Stratulat, directorul Muzeului Județean de Istorie
Deși îi respectă pe doctorii stomatologi, „în suflet îi țin undeva în cele mai ascunse unghere” ne-a declarat Lăcrămioara Stratulat, directoarea Muzeului Județean de Istorie „Iulian Antonescu”.
Cînd vine vorba despre experiențe cu gust amar, la loc de cinste se află cele din cabinetul stomatologic. „Este o experiență tristă și ar fi bine să nu ajungă nimeni, niciodată, acolo. Întodeauna mi-a fost frică de dentist, ne-a spus ea. Însă nu cred că există vreun om care să nu se teamă de așa ceva”. Pe de altă parte, Lăcrămioara Marin este unul dintre norocoșii, hărăziți să fi stat departe de stomatolog, pînă la vîrsta de 15 ani. „Eram elevă de liceu cînd am început să iau contact mai serios cu dentistul. Îmi amintesc că atunci mi-a fost extrasă prima măsea. Nu știu cum și ce s-a întîmplat că doctorul mi-a scos-o pe bucăți, fără anestezie. A fost ceva îngrozitor”, ne-a povestit ea. Această amînare a contactului cu freza denstistului „s-a amînat” pînă în perioada adolescenței, deoarece „mama, cadru sanitar, a dus în permanență muncă de convingere pentru un control stomatologic constant. Am primit o educație foarte severă în acest sens”, spune Lăcrămioara Stratulat, care crede că „stomatologia este o artă și ar trebui practicată numai de cei cu vocație. Și asta întrucît, un medic stomatolog poate nenoroci o persoană pentru toată viață”.
Teama și nelinștitea provocate de munca stomatologică în țară s-au amplificat în sufletul Lăcrămioarei Stratulat și după ce l-a cunoscut pe medicul care a descoperit implantul dentar, și care lucrează în Elveția. „Am mers în vizită la o clinică medicală în Elveția și am văzut cum se lucrează acolo cu pacienții. Fiecare operație era înregistrată și transmisă pe internet. Este ceva greu de descris în cuvinte. Cred că suntem departe de alte state și la acest capitol. Unde mai adaugi că, la noi habar n-ai ce materiale sunt introduse în gură, în condițiile în care multe sunt cancerigene”, spune directorul Muzeului de Istorie.
Cu toate acestea Lăcrămioara merge la stomatolog pentru a-și trata dantura preventiv, chiar dacă ar „prefera o operație de apendicită decît o extracție de măsea”. „Nu aștept să mă doară” ne-a zis ea, după ce ne-a dezvăluit, datorită „subiectului stomatolog” și oamenii pe care îi invidiază cel mai tare. „Nu invidiez pe cineva nici pentru bani, nici pentru poziția socială, ci pentru dantura bună”, recunoaște directoarea.
Iubitoare nedisimulată a dulciurilor, „știu că afectează dantura și îngrașă, însă n-am ce să fac”, directoarea Muzeului de Istorie nu crede însă, nici în puterea miraculoasă a gumelor de mestecat după fiecare masă, nici în cea a reclamelor de acest gen. „Prefer spălatul pe dinți după fiecare masă și le recomand tuturor să aibă mare grijă de propria dantură”, spune Lăcrămioara Stratulat. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns