Forumul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) organizat, luni, 11 mai, de Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii si de Camera de Comert si Industrie Bacau a umplut la capacitate sala de conferinte „Agricola”. Interesul participantilor a fost stirnit de temele forumului, axate pe oportunitatile de finantare a IMM-urilor, dar si de categoria invitatilor. Au fost prezenti, la intilnirea cu oamenii de afaceri, cu reprezentantii autoritatilor din citeva localitati ale judetului si cu ziaristii, Cristian Haiduc, secretar de stat la Ministerul pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri si presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor IMM-urilor (AIPMM), Sorin Rogoveanu, directorul Serviciului tirguri si expozitii internationale din minister, si Dumitru Nancu, vicepresedintele AIPIMM.
Forumul de luni a fost dedicat primei editii a “Saptaminii Europene a IMM-rilor” – manifestare coordonata de Directia Generala Intreprinderi si Industrie a Comisiei Europene, care are loc pina pe 14 mai. La intilnirea de luni, gazdele au fost reprezentate doar de subprefectul Tudorita Lungu. „Recent, tot in Saptamina Europeana a IMM-urilor – a spus, in deschiderea lucrarilor forumului, presedintele PIMM si al Camerei de de Comert, Doru Simovici -, am avut, la Romexpo, Tirgul IMM-urilor, la care am constatat ca autoritatile nationale sint mai receptive la evenimentele mediului de afaceri, decit cele locale. Mediul de afaceri bacauan ar trebui sa supuna acest aspect discutiilor cu autoritatile, pentru ca daca nu avem sprijin si din partea lor, greutatile vor fi mai mari decit cele pe care le avem acum”.
Asa cum au spus, organizatorii au dedicat forumul dezvoltarii activitatii IMM-urilor la porential maxim si incurajarii spiritului antreprenorial. „Fara IMM-uri – a mai opinat Doru Simovici -, mediul economic cred ca ar fi extrem de sarac. Sondajele arata ca efectele crizei financiare le resimt in primul rind IMM-urile. Dar, IMM-urile detin o mare flexibilitate privind raspunsul la oportunitati. Evenimentul de la Bacau a adus informatii relevante despre tehnicile prin care IMM-urile pot reactiona la conjunctura nefavorabila pe care o traversam cu totii. Este important sa deblocam fondurile, sa ne asumam riscuri moderate, sa apelam la fondurile UE pentru a ne finanta dezvoltarea. Dar, pentru aceasta trebuie sa stim ce surse de finantare avem la dispozitie”.
Cristian Haiduc a reamintit ca IMM-urile reprezinta peste 70% din veniturile si numarul de angajati in Romania, dar ele sint cele mai afectate de criza economica. „IMM-urile reprezinta embrionul pentru clasa medie, care ar trebui sa fie motorul dezvoltarii tarii. Stiu ca aveti probleme deosebite. De aceea sinteti in numar mare aici, pentru a vedeea oportunitati de finantare. Au fost lansate sase programe nationale, unul, pentru femeile manager incheiat chiar in ziua forumului. Celelalte au inceput sa functioneze marti, 12 mai. Accesarea lor este simpla, prin inscriere pe saitul AIPIMM”. Iar aceasta agentie are un oficiu si la Bacau.
La intilnirea de luni au mai venit, pentru a prezenta oportunitatile oferite IMM-urilor, reprezentanti ai CEC Bank, Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Agentiei Regionale de Mediu, firmei de consultanta Proconsult si Centrului RO Bacau al Enterprise European Network.
Asupra unor informatii si opinii comunicate la acest forum vom reveni.
Lasă un răspuns