Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si-a exprimat inca o data dezacordul total fata de instituirea impozitului forfetar, cit si fata de mentinerea impozitului minim, avind in vedere dificultatile semnificative generate de criza financiara, fiscalitatea excesiva si efectele produse de impozitul minim asupra mediului de afaceri. „Daca se decide instituirea impozitului forfetar – ne-a informat Patronatul Judetean al IMM-urilor Bacau -, CNIPMMR solicita ca selectarea domeniilor in care se va aplica acest impozit sa se realizeze pe baze economice si sociale riguroase. De asemenea, solicitam ca fundamentarea reglementarii impozitului minim sa porneasca de la analizarea situatiei privind nivelul rentabilitatii, ponderea in PIB si in total active (fonduri fixe ale ramurilor si subramurilor din economia nationala)”.
Aplicabil in marile intreprinderi
In acest context, CNIPMMR solicita ca reglementarea impozitului forfetar sa vizeze cu prioritate sectoarele in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care au un grad mic de rentabilitate: ramura petrolului (industria chimica si petrochimica); industria tutunului; industria alcoolului. La fel, si domeniul jocurilor de noroc ar trebui avut in vedere. O asemenea abordare asigura o fundamentare riguroasa economica si sociala, prevenind discriminarea, favorizarea unor domenii, intreprinderi sau persoane. In functie de situatia diferita din ramurile si subramurile economiei nationale, trebuie realizata o abordare diferentiata a impozitarii forfetare, care sa previna dificultatile intreprinzatorilor rezultate din disproportiile mari dintre impozitul datorat si veniturile realizate de agentii economici.
Impozitare dupa venituri
In stabilirea regimului fiscal, trebuie avut in vedere specificul activitatii microintreprinderilor, al intreprinderilor mici si mijlocii si necesitatea neimpozitarii unui venit minim lunar al acestora. Similar cu prevederile aplicabile în Belgia, CNIPMMR propune ca pentru IMM-uri impozitarea sa excluda veniturile situate sub un plafon minim de 50.000 de euro. In cel mai rau caz, pentru IMM-uri, impozitarea trebuie sa excluda veniturile situate sub un plafon minim egal cu salariul mediu brut in sectorul public, si anume de 26.388 lei/an in 2010.
CNIPMMR solicită ca varianta aleasa in reglementare sa se bazeze pe un studiu de impact, care sa stabileasca efectele reglementării din punct de vedere economic (atit efectele asupra bugetului de stat, cit si efectele asupra intreprinzatorilor, in special IMM-uri) si social (evaluarea numarului de someri, a cresterii cheltuielilor cu somajul si asistenta sociala, a numarului de persoane transformate din contribuabili in asistati social etc.). Decizia finala privind reglementarea impozitului forfetar trebuie sa fie fundamentata si in concordanta cu concluziile studiului de imact.
Lasă un răspuns