Peste patru milioane si jumatate de romani raspinditi prin mai toate tarile europene, si nu numai, fac, fiecare in felul lui, lobby pentru tara noastra prin metoda care le sta cel mai la indemina: munca si conduita lor civica. In unele locuri sint stimati, apreciati si acceptati, in altele au parte de blamari colective, de acuze, respingeri si catalogari nationaliste si etnice. Experientele Italiei, Spaniei, Germaniei intr-o anumita masura sint concludente in acest sens. Desi, buni sau rai, conationalii nostri contribuie intr-o masura semnificativa la produsul intern brut al tarilor de adoptie, cu alte cuvinte la beneficiul direct al acestora, inainte chiar de cuantificarea profitului personal de care avem parte mai ales noi, cei ramasi acasa, prin cele opt sau noua milioane de euro care echilibreaza bugetul autohton.
Si totusi: care este adevarata fata a romanului traitor in afara hotarelor proprii? Cea mai elocventa si convingatoare pledoarie in favoarea acestuia, pe care am auzit-o de vreo doua decenii incoace, apartine unui strain, si nu unul oarecare: doamnei Mary Mc Allese – presedinta Republicii Irlanda, prezenta zilele acestea in tara noastra intr-o vizita oficiala si despre care presedintele Traian Basescu aprecia ca experienta acestei tari poate fi benefica Romaniei. In interviul acordat televiziunii publice, seful statului irlandez a facut o pledoarie pro domo celor peste treizeci de mii de romani care si-au cautat rosturile, dar si o noua identitate, in tara sa, afirmind ca toti acestia ii aduc un important beneficiu de care orice compatriot este constient. Romanii sunt inteligenti, harnici si foarte bine pregatiti, sunt buni muncitori si seriosi, a mai spus distinsul oaspete. Sint extrem de bine educati, colegi, vecini si prieteni doriti si agreati. Pentru a continua: e minunat ca putem sa traim impreuna visul european contribuind la formarea acestei mari familii impreuna cu romanii, lituanienii, estonienii, ungurii sau polonezii. Toti acesti oameni ne ofera onoarea de a-si investi viata lor in tara noastra. Am constatat ca aveti un bun sistem educational si consider ca e o sansa aceea de a va avea alaturi de noi.
Astfel de perceptii nu fac altceva decit sa ne ofere ceea ce meritam cu adevarat si sa puna lucrurile la punct peste tot acolo unde imaginea romanilor este distorsionata nu atit de propriile fapte antisociale, ci mai ales de atitudinile refractare si tendentioase ale autohtonilor. Faptul demonstreaza ca in materie de obiectivitate, subiectivismul si reaua-vointa inca exista si se manifesta in interiorul Uniunii Europene, convertindu-se in intoleranta si neacceptare care nu de putine ori se transforma in confruntari violente si in masuri guvernamentale restrictive, imperative si punitive. Armonia, toleranta, increderea, buna convietuire pot fi posibile prin apelarea la valorile pozitive, ne sugereaza doamna Mary Mc Allese. Din aceasta perspectiva, a superlativelor la adresa noastra, mi se pare a fi cel mai convingator ambasador al intereselor romanesti in ce priveste imaginea in lume. Cei care inca mai sunt tributari la acest capitol afisind si promovnd atitudini tendentioase nu ar trebui sa faca altceva decit sa asculte si sa accepte aprecierile presedintelui irlandez. Ar fi gesturi de bunavointa cel putin diplomatica si un mod rezonabil si onorabil de a iesi din capcana propriilor mentalitati paguboase si generatoare de tensiuni si conflicte ce nu au a servi cu nimic bun interesele tuturora. Visul european, alaturi de familia europeana, nu se pot construi decit impreuna. Cu import si export reciproc de beneficii.
Lasă un răspuns