„Agricultorii vor fi obligati la evaziune fiscala, prin introducerea impozitului forfetar – spune presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL, deputatul bacauan Mihai Banu. Acest impozit este atit de pagubos, incit daca astazi o microintreprindere plateste 3% din impozitul pe profit, daca are o cifra de afaceri de 52.000 de lei, va plati 4.200 de lei impozit. Noul impozit va robi, efectiv, firmele. Pe unele le va impinge in faliment, iar pe altele sa vinda la negru, pentru a rezista. Astfel, bani la bugetul statului nu se vor aduna”. PNL este singurul partid politic din opozitie care ia o atitudine serioasa fata de masura pe care guvernul o pune in practica de la 1 mai, introducerea impozitului forfetar, si pregateste o motiune de cenzura cu acest subiect.
Si pentru firmele mari cu activitate agroindustriala exista un real pericol prin introducerea impozitului forfetar – sustine presedintele Comisiei de agricultura. O firma care, in perioada de criza, nu reuseste sa produca milioane de euro cifra de afaceri, prin aplicarea impozitului forfetar este obligata sa plateasca impozit pe pierdere. „Impozitul forfetar – spune deputatul MIhai Banu – ar fi trebuit introdus atunci cind economia duduie. Cind iti mege bine, cind toata lumea are din ce trai, poti sa-i asezi pe picior de egalitate pe toti cei care intra pe piata. S-ar elimina si concurenta neloiala, daca unii vin cu produse care au impozite mai mici. Daca intreprinderea nu produce profit scapa de impozitul unic pe venit, dar nu si de impozitul forfetar. Intr-o perioada de criza, Guvernul nu gaseste masuri de stimulare a economiei”.
Si pesticidele se vor vinde la negru
Multe dintre intreprinderile mici si mijlocii ale Romaniei sint in agricultura. Ele sint si cele mai sarace. Daca acestea ar reusi sa plateasca o serie de taxe si impozite care vin din derularea afacerii, ar fi mult mai benefic pentru ele si pentru bugetul de stat. „Acum – a mai opinat Mihai Banu – ii scoate pe piata si nu mai platesc nici TVA-ul, pentru ca intreprinzatorii se vor feri sa ajunga in economia transparenta. In agricultura, pina si pesticidele vor circula la negru, pina la urma, imputuri care sint absolut necesare infiintarii si intretinerii unei culturi agricole. Daca intreprinzatorul e atacat, devine inamic pentru sistemul aplicat de stat si gaseste formule de scapare. El va cauta si va gasi strategii sa se apere. In loc sa fie lasate sute de mii de familii, ale intreprinzatorilor, sa traiasca decent, sa nu le aducem in zona somajului si a ajutoarelor de la stat, le obligam sa stea cu mina intinsa la bugetul statului. Masura guvernului este una negindita. Nu stiu ce consultanti au, dar masura va produce mari pagube economiei nationale. Dar in special celor care lucreaza in agricultura, ca si celor care proceseaza produse agricole”.
Motiune dupa motiune, in Parlament
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ca liberalii au luat decizia politica de a initia o motiune de cenzura la adresa proiectului de rectificare bugetara pe care Guvernul Boc l-a adoptat, mentionind ca PNL socoteste impozitul forfetar „un genocid fiscal”. „E o masura care exprima înca o data incompetenta si chiar iresponsabilitatea Guvernului Boc” – a sustinut Crin Antonescu. El a mentionat ca partidul a mandatat grupurile parlamentare pentru a initia o motiune de cenzura tocmai pentru ca „efectele acestei decizii (introducerea impozitului forfetar) nu aduc nimic bun”, fiind o masura care marcheaza, practic, „sfirsitul cotei unice de impozitare”. Depunerea acestei motiuni de cenzura va mai intiriza, cu o saptamina, motiunea simpla anuntata de PNL, care va acuza „abuzurile ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, vizavi de demiterea directorilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si nu numai”, initiata tot de deputatul bacauan Mihai Banu.
Impozit introdus pe furis!
Ordonanta de Urgenta pentru instituirea impozitului forfetar a aparut in Monitorul Oficial. Fara mate tam-tam, pentru ca Guvernul nu are nevoie de galagie pe marginea acestui act! „Am avut nevoie de doua zile sa putem afla ca ordonanta se afla, in sfirsit, in Monitor – ne-a declarat presedintele Patronatului Judetean al IMM Bacau, Gina Plantos. Oricum, Confederatia patronatelor din Romania, din care face parte si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, sub umbrela caruia activam si noi, au deschis o actiune in justitie pentru a stopa aplicarea acestui act normativ”. Marti, 14 aprilie, a avut loc o sedinta a Confederatiei, in care s-a discutat acest pas. „Noi consideram ca IMM-urile sint lezate prin aceasta ordonanta. Noi am fost chemati la comisiile de dialog social, dar nu s-a luat in considerare nici una dintre propunerile noastre. Noi credem ca nu toate IMM-urile trebuie tratate la fel si am solicitat ca impozitarea forfetara sa inceapa de la 12.000 de euro” – a mai spus Gina Plantos.
Lasă un răspuns