• creșterea impunerii asupra tranzacțiilor este privită ca o frînă în activitatea bursieră
Intenția de a mări impozitele pe dividende de anul viitor de la 5% la 15% a generat reacții negative din partea tuturor părților implicate: societăți comerciale, firme de imtermediere pe piața de capital, societăți de investiții financiare, investitori pe piața de capital. Dacă asupra impozitării dobînzilor s-a revenit, despre dividende nu s-a pomenit nimic. În final, și micii deținători de acțiuni ar fi dezavantajați. Toți speră că se va reveni asupra deciziei.
Numărul firmelor care dau dividende este mic
Dividendele au ca sursă profitul unei firme. În prezent, cota de impozit este de 5% și se reține la sursă. De aceea, în anumite anunțuri se publică dividendul brut. Un exemplu este Societatea de Investiții Financiare Moldova, care a anunțat un dividend brut estimat pentru 2002 de 430 de lei/acțiune. Din acesta trebuie scăzut impozitul și cheltuielile de expediere.
Mai toată lumea știe că multe firme nu dau nimic acționarilor săi. Unele din ele merg pe pierdere sau au datorii mari. În județul Bacău această situație se întîlnește la multe societăți comerciale, cum sînt cele de pe platforma Onești – Rafo, Carom, Chimcomplex Borzești -, Bere Lichior Mărgineni etc. În cazul altora profitul este direcționat în fondul de dezvoltare. Un caz binecunoscut este cel al Băncii Transilvania, care în anii precedenți a procedat în acest mod. Alteori, există un acționar majoritar care face tot felul de investiții, astfel încît banii nu ajung la ceilalți acționari. Exemplele sînt numeroase în acest sens, pentru că mai toate firmele privatizate procedează așa. Dar au fost și firme care au dat dividende, cum este cazul SIF Moldova sau Aerostar Bacău.
Impozitarea dividendelor descurajează investițiile pe piața de capital
Pentru piața de capital autohtonă dividendele nu sînt principala motivație a investițiilor. Totuși, ele nu sînt ignorate de cei care joacă în ringul bursier sau pe RASDAQ. Actualmente, tranzacțiile de pe piața de capital sînt la un nivel ridicat tocmai datorită apropierii datelor de referință pentru AGA de bilanț. Data respectivă este de bază pentru încasarea dividendului. Cei care știu regulile nu pierd din vedere aceste lucruri. Dacă se majorează cota de impozit, este posibil ca numărul jucătorilor la Bursă să scadă. „Noi sperăm că se va reveni asupra acestei decizii – a declarat directorul societății de servicii de investiții financiare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan. Dividendele sînt și așa mici în cazul majorității firmelor, deci măsura nu folosește nimănui”.
Există însă o consecință indirectă și anume ocolirea pieței de capital cînd va fi vorba de emisunile de acțiuni. În principiu, o firmă emite acțiuni pe Bursă pentru a atrage dinanțare din alte surse decît băncile. La noi o astfel de modalitate nu s-a aplicat, dar nu trebuie neglijată în perspectivă. Tot așa s-a spus și despre jocul bursier ca sursă majoră de cîștig, iar acum investițiile în acțiuni sînt cele mai rentabile. Dar la o emisiune de acțiuni trebuie să atragi cu ceva. Impozitarea prea drastică a dividendelor ar îndepărta posibilii cumpărători ai acestor acțiuni.
SIF-urile ar fi cele mai afectate de creșterea impozitării dividendelor
Creșterea impozitului pe dividend ar lovi cel mai tare societățile de investiții financiare în care s-au transformat fostele FPP-uri. Ele ar fi afectate din trei direcții. În primul rînd, una din pricipalele surse de venituri la giganții de investiții cum este SIF Moldova o reprezintă dividendele de la firmele la care dețin acțiuni. În al doilea rînd, ele însele acordă în fiecare an așa ceva propriilor acționari. Și, în sfîrșit, acțiunile lor au o cotă bună la Bursă și din acest motiv.
Totuși se speră ca intenția de majorare a impozitului pe dividend. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns