• excedentul a fost de peste 116 miliarde de lei • asigurările sociale înregistrează un deficit de peste 75 de miliarde de lei
În luna ianuarie a acestui an, județul Bacău a cheltuit mai puțin decît a reușit să strîngă din taxe și impozite. Informația provine de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, care a dat publicității un raport privind execuția bugetului consolidat al județului. Elena Voicu, directorul Direcției Județene deTrezorerie din cadrul DGFP Bacău informează că „execuția de casă la finele lunii ianuarie 2003 a scos în evidență că, pe total bugete (de stat, al asigurărilor și locale), s-a înregistrat un excedent de 116,5 miliarde de lei”. Această situație a fost determinată de un ritm mai lent de realizare a cheltuielilor, dar și de sumele mai mici alocate pentru plata dobînzilor. Încasările la veniturile bugetului consolidat s-au ridicat, în luna ianuarie, la 752 de miliarde de lei, iar plăți s-au efectuat doar la nivelul a 635,5 miliarde de lei. Pe componente ale bugetului consolidat al județului, bugetul de stat a înregistrat un excedent de 130,6 miliarde de lei (cu încasări la DGFP de 286,9 miliarde de lei), bugetele locale, un excedent de 61,1 miliarde de lei (cu venituri de 272,8 miliarde de lei și plăți de 211,7 miliarde de lei).
Colectarea contribuțiilor pentru asigurări sociale (pensii, somaj etc.) este și în această lună deficitară, cu încasări de 192,3 miliarde de lei și plăți de 267,5 miliarde de lei, rezultînd un deficit de 75,2 miliarde de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, colectările din impozitul pe profit au crescut cu aproape 44 la sută, mai ales datorită faptului că în acest an impozitul pe profit aplicat exportatorilor este de 12,5 la sută, față de cinci procente în 2002. Bilanțurile excedentare nu vor putea dura multă vreme, deoarece banii în plus urmează a fi folosiți pentru plățile compensatorii care vor fi acordate celor peste 1.000 de băcăuani pe care Guvernul le va concedia pînă în vară. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns