Asociaţia Regională de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Moldova (ARDOR Moldova), al cărei preşedinte este prof. Ciprian Zaharia, din Buhuşi, a desfăşurat în perioada august 2013-ianuarie 2014, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare a Tineretului din Republica Moldova, proiectul „Împreună în Europa”. Activitatea a însemnat un schimb de tineri la nivelul celor două ţări (câte 21 din fiecare), cu scopul de a conştientiza valorile europene, modul de organizare UE , participarea activă a tinerilor în viaţa comunităţilor lor. Această experienţă de lucru are ca scop pregătirea tinerilor din Republica Moldova ca să înţeleagă democraţia europeană în vederea aderării la Uniunea Europeană.
Proiectul face parte din Programul Tineret în Acţiune (TIA) – acţiunea 3.1- schimb de tineri – şi este finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Naţională de Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), de pe lânga MEN.
Activitatea a urmărit să cultive înţelegerea reciprocă între tinerii din diferite ţări pentru ca, în acest fel, participanţii să împărtăşească experienţe şi să înveţe despre modul cum pot deveni activi în comunităţile lor, promovând valorile europene. Astfel, timp de nouă zile, tinerii au fost implicaţi în mai multe activităţi de tip ateliere de lucru, utilizând elemente de educaţie nonformală: joc de rol, dezbateri, excursie, concursuri, teatru etc. Au învăţat „jucându-se” şi participând la discuţii interesante despre rolul tinerilor, în general şi al lor, în special, în societatea de astăzi. Au găsit soluţii la problemele lor şi au propus şi metode prin care să participe la deciziile importante ale comunităţii lor. În felul acesta, tinerii promovează principiul european al democraţiei. Participanţii români şi din Republica Moldova, proveniţi – cea mai mare parte – din medii sociale defavorizate, au trăit o experienţă unică şi au descoperit o modalitate plăcută de învăţare, prin cooperare, într-un cadru deosebit, staţiunea Slănic Moldova.
Dintre toate activităţile, cele mai apreciate au fost interpretarea unor scene din viaţa tinerilor, jocurile de cunoaştere, serile dedicate celor două ţări, excursia, dezbaterea, jocurile în aer liber.
Aurel V. ZGHERAN
Lasă un răspuns