Imprimeria „Bacovia” din Bacău, sucursală a Companiei Imprimeriilor „Coresi” SA, a fost vîndută în urma unei licitații publice firmei Anamir Trading SRL din Bacău, una dintre firmele apropiate omului de afaceri Corneliu Iacobov. Fosta tipografie a orașului a fost în atenția reputatului afacerist băcăuan și anul trecut, cînd firma de la București a organizat licitație, la care a participat, fără cîștig de cauză, și o altă firmă cu iz de Iacobov, Rafo Oil. Totuși, se pare că proverbul ” cu răbdarea treci marea”, est valabil în rîndul afaceriștilor români, așa că, la licitația organizată anul acesta, SC Anamir Trading SRL a reușit să cumpere imprimeria „Bacovia”, contra unei sume care, deși cei de la Compania Națională a Imprimeriilor „Coresi” SA, o țin secretă, se ridică la „600.000 de dolari plus TVA”, după cum ne-a declarat Mircea Bajora, directorul Imprimeriilor „Bacovia”.
Licitația a pornit de la 1.200.000 milioane de dolari, însă prețul a scăzut la jumătate. Nu este singurul amănunt pe care cei de la București î1ncearcă să-l treacă sub tăcere. În comunicatul remis redacției noastre de Compania Națională a Imprimeriilor „Coresi” SA, se menționează că „Imprimeria «Bacovia» a înregistrat în activitatea proprie în ultimii doi ani pierderi considerabile, de peste 5 miliarde de lei, ceea ce, susțin cei de la companie, nu corespunde legislației privind buna funcționare a unei unități economice”. Că au existat pierderi în ultimii doi ani ne-a confirmat și Titu Năvodaru, șeful Sindicatului din Imprimeria „Bacovia”, care lucrează în această instituție de 30 de ani. Numai că, potrivit acestuia, „pierderile înregistate în ultimii doi au fost de 3,46 miliarde de lei, dintre care 2,147 miliarde pentru 2002, iar restul, pentru 2003”, adică aproape jumătate din ceea ce ne-au spus cei de la București.
Soarta Imprimeriei „Bacovia” a început să fie pecetluită încă din anul 2000, cînd, potrivit lui Titu Năvodaru, „nu am mai avut pătrundere pe piața din județul Bacău, ultima oară tipărindu-se aici buletinele de vot din 1996”. Lipsa comenzilor nu a fost pusă de șeful sindicatului pe management slab, ci pe „influența banilor negri”, în condițiile în care, la ora actuală, în județul Bacău există nu mai puțin de 68 de tipografii. Ce se va întîmpla în viitor cu Imprimeria „Bacovia” nu se știe sigur, contractul de vînzare-cumpărare urmînd a se perfecta, în termen de 30 de zile de la adjudecare. Însă șeful sindicatului este optimist, deoarece li s-a promis păstrarea obiectului muncii și după cei doi ani, cît prevede caietul de sarcini. Cum trăim într-o țară a tuturor posibilităților rămîne de văzut în ce măsură Imprimeria „Bacovia” va continua să existe pe piață sau va fi doar o locație așezată strategic în oraș, cu un teren intravilan bun de utilizat și în alte scopuri. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns