• o bătrînă a cerut de la CAR un împrumut 50.000 de lei ca să aibă ce mînca pînă primește pensia
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor își consolidează, în mod cert, statutul trist de ultimă speranță pentru vîrstnicii care o viață întreagă au muncit și au achitat dările la stat, dar care la bătrînețe nu sînt răsplătiți nici măcar pentru a-și asigura medicamentele, o hrană normală sau întreținerea. Faptul este demonstrat în primul rînd de creșterea numărului vîrstnicilor care apelează la împrumuturi pentru rezolvarea celor mai mărunte probleme.
„Dacă în ianuarie am avut circa 370 de cereri de împrumut, deja în martie cifra lor depășise 610, rămînînd de atunci aproximativ constantă. Astfel, oferim lunar sume între 100.000 și 30 de milioane de lei, totalizînd cam trei miliarde”, a explicat Mina Coșa, contabila CAR Bacău.
Cît despre scopurile în care oamenii vin să împrumute acești bani, ele sînt dintre cele mai diverse, indicînd clar starea jalnică în care se găsește această categorie a populației. „Cei mai mulți solicită bani pentru plata întreținerii și a biletelor de tratament. Unii au acumulat la asociație datorii atît de mari, încît se tem să nu fie dați în judecată sau evacuați. Alții nu-și permit să cumpere dintr-o pensie și bilet de odihnă și tratament în stațiune și atunci apelează la noi. Din păcate, există cazuri de persoane care cer un împrumut numai pentru a avea ce mînca încă un timp, pînă le vine pensia. Am avut acum vreo lună o bătrînă care a cerut 50.000 de lei pentru că efectiv nu se mai putea descurca”, a adăugat reprezentanta CAR. Alte motive sînt nevoia de medicamente, plata de taxe și impozite, montarea de apometre, lucrările cîmpului, amenajări interioare sau chiar pregătiri necesare pentru viața de apoi. „Am avut nevoie de bani pentru băiatul meu, și-a făcut o rată și m-am gîndit să-l ajut”, ne-a declarat Dumitru Piseru, în vîrstă de 83 de ani. „Am făcut recent un împrumut ca să-mi pun la punct o criptă la Sărata”, ne-a spus și Emil Grigoraș, de 76 de ani. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns