Doua treimi dintre primele firme din judetul Bacau inmatriculate in Registrului Comertului nu au putut tine pasul cu economia de piata, asa cum s-a instaurat si a functionat aceasta in Romania ultimilor 21 de ani. Majoritatea dintre acestea au pierit desfiintate fie de lipsa de pricepere a propriilor patroni, fie de insasi economia capitalista, care s-a dovedit de-a dreptul salbatica. Entuziasmul infiintarii de firme, care facea valuri in primii cinci sau chiar zece ani de capitalism, a facut astfel loc unei atitudini mai ponderate sau chiar abandonarii ideii ca oricine poate fi patron.
Lucrurile s-au mai asezat, insa, in anii urmatori. Oamenii au inceput sa cunoasca mai bine implicatiile infiintarii unei firme. Luasera, deja, contact cu realitatea, aveau deja destule exemple. Daca, initial, era moda domeniilor de activitate cu arie de acoperire foarte larga, gen „Comert cu produse diverse”, „Turism”, „Fabricarea de produse industriale” sau „Constructii”, din 1994 a intervenit clasificarea activitatilor in economia nationala (Codul CAEN), iar domeniile de activitate au devenit mai concrete. De exemplu, „Comert cu amanuntul”, „Intermediere de produse petroliere” etc. Tot in cunostinta de cauza au inceput sa se infiinteze SA-uri (societati pe actiuni), pentru care demersurile de infiintare erau mai complexe. Era nevoie de stabilirea unui consiliu de administratie, a numarului minim de actionari, a comisiei de cenzori. Daca pina in 1994 SA-urile au fost infiintate, de regula, ca urmare a unor hotariri de guvern pentru reorganizarea fostelor intreprinderi de stat, dupa aceasta au aparut asocieri de cel putin cinci actionari intr-o SA.
Avizarile schimba foaia
Tot in anul 1998, printr-o ordonanta de urgenta a guvernului s-a hotarit simplificarea formalitatilor privind infiintarea si autorizarea activitatilor. Daca pina la acea data a infiinta o firma era necesara simpla inregistrare la Registrul Comertului, acum urma sa mergi la institutiile care iti avizau, din punctul lor de vedere, activitatea societatii (pentru siguranta alimentatiei publice, pentru siguranta din punct de vedere al pazei contra incendiilor, protectia mediului, relatiile de munca etc.). Dar, din 1998 s-au simplificat formalitatile, institutiile care dadeau avizul au trimis reprezentanti la Oficiul Registrului Comertului. Astfel, s-a redus durata de autorizare, la maxim 20 de zile. Dupa 2002, printr-o declaratie pe propria raspundere, aceste avize nu mai erau necesare, pentru ca solicitantul isi asuma indeplinirea prevederile legale in domeniile vizate. Declaratiile, ca si acum, erau inaintate catre institutiile avizatoare, care isi faceau planuri de control la firme.
Ca masura de stimulare a infiintarii de firme a fost si acordarea de facilitati studentilor. S-a intimplat prin 2002. Initial, multi studenti au solicitat infiintarea de firme si imbucurator a fost ca ei se indreptau spre domenii de virf.
Trendul revine
Numarul de inmatriculari la Registrul Comertului a fost mereu in crestere pina prin 2007, dupa care a urmat, daca nu o descrestere, cel putin o constanta. De ce? In perioada 2006 – 2007 foarte multi bacauani au plecat in strainatate. Iar in anul 2008 a inceput sa se resimta criza economica. Efectele ei au culminat in 2009, un an cu foarte multe societati comerciale care si-au intrerupt activitatea. Motivele: unii erau plecati si nu mai puteau continua activitatea, altii nu mai puteau continua din motive financire si suspendau activitatea pentru a nu mai plati taxe si impozite. Acesta a fost si un fenomen de curatare a pietei de firmele care nu puteau duce activitatea pe care si-au propus-o.
Situatia pare sa revina la normal, insa. In 2011, deja avem destule cereri de infiintare de firme. Referitor la capitalul strain adus in judet, pina anul 2008 a fost un trend bun. De atunci, insa, s-a vazut un regres, pentru ca in toata lumea se simtea criza economica si financiara. Acest capital cred ca a venit masiv in judet cam din 1994, cind in Romania legislatia incepuse sa se aseze.
Lasă un răspuns