Pînă la înființarea asociației, proprietarii de cîini agresivi erau obligați să-și declare animalele la Poliție. Potrivit unui act normativ din 2002, există două categorii de rase canine cu potențial periculos. Prima cuprinde cîinii de luptă și de atac: Pitbull, Boerbull, Bandog. Din cea de-a doua fac parte cîinii din rasele Am Staff, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitan, Fila Braziliero, Astiff, Cane Corso, Ciobănesc Caucazian.
Asociația Chinologică colaborează cu Poliția pentru a atenționa proprietarii de cîini cu potențial periculos, trimițîndu-le citații la domiciliu și chemîndu-i să se înregistreze la Asociație. Aici, pe lîngă înregistrarea cîinilor, se face și tatuarea lor pentru a putea fi identificați în cazul unor atacuri și sînt preluate datele proprietarilor. Situația este centralizată și trimisă în fiecare lună în București, conform protocolului existent între Asociația Chinologică Română și Inspectoratul General de Poliție. La nivel național sînt înregistrați 8.450 de cîini cu potențial periculos. Rasa cea mai problematică este Pitbull, intrată în România în 1994. Posesorii acestor cîini trebuie să îndeplinească anumite condiții, vîrsta minimă trebuie să fie de 18 ani, să nu aibă cazier, să inscripționeze imobilul în care locuiesc cu o placă pe care să scrie „cîine periculos”.
Pentru a veni în ajutorul posesorilor de cîini cu potențial periculos, medicul veterinar Gabriel Axinte îi sfătuiește să se prezinte la Asociația Chinologică din strada Războieni nr. 34, telefon 58.24.10. (Anda BEJAN)
Lasă un răspuns