• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / În Bacău sunt aproape 4000 de copii lăsați singuri acasă de părinții care muncesc în străinătate. Județul nostru ocupă locul 5 pe țară

În Bacău sunt aproape 4000 de copii lăsați singuri acasă de părinții care muncesc în străinătate. Județul nostru ocupă locul 5 pe țară

Ziarul de Bacău 19 august 2022 4 comentarii

LikeShare

Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Prahova, Galați și Vaslui sunt județele din România cu cei mai mulți copii rămași singuri acasă, în lipsa părinților plecați la muncă în străinătate, se arată într-un studiu publicat ieri de Asociația Salvați Copiii România, preluat de obiectivdesuceava.ro.

44% dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România. Un număr de 21.024 au ambii părinți plecați peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susținător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială.

Conform Asociației Salvați Copiii România, cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județul Suceava – 6.518. Din păcate, migrația masivă din zona Moldovei din motive economice se reflectă  și în statistica realizată de “Salvați Copii”: sunt 5.025 copii lăsați singuri acsă în Botoșani, 4.855 în Iași, 4.019 în Neamț, 3.809 în Bacău. Cifre mari se mai întâlnesc în județele Prahova – 3.196, Galați – 3.067, Vaslui – 2.919, Constanța – 2.765, Maramureș – 2.064.

Datele  anchetei realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

„În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor socio-emoționale pe care copiii rămași în țară, în urma migrației economice a părinților, le resimt și întărește programele de informare și suport din cinci județe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinților plecați revin în țară pentru vacanță”, transmite organizația.Astfel, Salvați Copiii anunță că derulează, luna aceasta, o „amplă campanie de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil” principalul mesaj fiind acela că „Împreună totul este mai mai bine!”. 

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: Bacau, copii

Reader Interactions

Comentarii

  1. Jean a zis

    19 august 2022 la ora 3:17 pm

    O statistică îngrijorătoare, având în vedere impactul emoțional pe care îl ate asupra acelor copii. Din păcate, vor trebui foarte foarte multe schimbări să motiveze oamenii să se întoarcă în România se tot: de la sănătate, la piața forței de muncă, mentalul colectiv, educație, infrastructură și multe altele, probabil multe rezolvabile in ultimii 10 ani (cel puțin) cu fonduri UE… Dar, iată, alegem să nu accesăm acele fonduri că sunt prea bine monitorizate și rămânem cu dânsa în mână cum s-ar zice… Sunt și multe alte dedesubturi care nu sunt abordate în presă, dar asta e altă (sau alte) poveste(i)

    Răspunde
  2. votant a zis

    19 august 2022 la ora 9:38 pm

    Cumva ma simt vinovat de situatia actuala, ca prin votul meu am dat ocazia unora sau altora faca/nu faca nimic pentru noi, ca prin absenta de la vot am facut indirect acelasi lucru, ca ar fi trebuit sa plec din mizeria asta asa cum au facut-o multi….Avem o parere f buna despre noi ca natie, din pacate e doar o parere, o senzatie, e vai de cwru nostru, altii au trecut prin razboaie si o duc mai bine. Pacat ca din toate experientele astea cel mai mult au de suferit copii, se schimba generatii de politicieni, de medici, de dascali, de popi, ….apucaturile raman, eu unul nu vad un orizont unde lucrurile se vor schimba. Plecati cu totii!!! sa ramana doar ei!

    Răspunde
    • Alex a zis

      20 august 2022 la ora 7:44 pm

      „Avem o parere f buna despre noi ca natie”
      Nu-i adevarat. Cred ca doar portughezii mai sunt la fel de depresivi si de lipsiti de incredere in sine.

      Răspunde
  3. Dorina a zis

    21 august 2022 la ora 7:26 pm

    Si pe timpul lui Ceausescu mai plecau prin tarile arabe,dar nu asa de multi cum pleaca acuma.Sunt familia unde pleaca amandoi, in strainatate si isi lasa copiii in grija bunicilor sau a matusilor.Din aceasta cauza ,copiii devin independenti si nu mai asculta de nimeni.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Îți dorești o afacere cu impact în educație? Logiscool vine la Bacău – hai să ne cunoaștem!

Ghid pentru un look profesional de zi cu zi: Produsele esențiale în trusa oricărei femei moderne

Comunicat de presă: Lansarea proiectului „Jocul ursului – emblemă a Văii Trotușului / Tradițiile populare – vibrația culturală a Văii Trotușului”

Zeci de cicliști din mai multe țări s-au reunit la Dărmănești, în cadrul Campionatului Balcanic de Șosea 2025

VIDEO! Autostrada Moldovei A7: Pe lotul Domnești-Târg – Răcăciuni s-a montat tablierul metalic la podul peste Trotuș

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Ana la UPDATE: Primăria Bacău cumpără servicii juridice de 100.000 de lei. O parte din bani merg către fosta firmă a viceprimarului Bulai
  • Yo la UPDATE: Primăria Bacău cumpără servicii juridice de 100.000 de lei. O parte din bani merg către fosta firmă a viceprimarului Bulai
  • jiji la UPDATE: Primăria Bacău cumpără servicii juridice de 100.000 de lei. O parte din bani merg către fosta firmă a viceprimarului Bulai
  • Xxx777 la UPDATE: Primăria Bacău cumpără servicii juridice de 100.000 de lei. O parte din bani merg către fosta firmă a viceprimarului Bulai
  • Dinu la Războiul de 200 milioane lei ajunge la tribunal! Evergent Investments dă în judecată Aerostar SA Bacău

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău