Cum sezonul de vînătoare la mistreț este în plină desfășurare, credem că nu ar fi lipsit de interes să aflăm cîte ceva despre acest animal. Astfel, mistrețul face parte din categoria mamiferelor omnivore și este de culoare brună-cenușie, brună-închisă, uneori aproape neagră. Prezintă un aspect general masiv, ușor aplatizat lateral, mai mult înalt decît gros, care lasă impresia de putere și de mobilitate, fiind perfect conformat pentru rîmat și pentru străpungerea desișurilor .
Greutatea vierilor poate atinge și chiar depăși, în unele situații de excepție, 300 de kg, pe cînd a femelelor chiar dezvoltate nu depășește 200 kg . Vîrsta medie în libertate este de 15-16 ani. Mistreții preferă pădurile întinse de foioase și de amestec, dar se localizează frecvent și în stufărișuri și în plauri, terenuri agricole, acoperind practic întreg arealul dintre munte și mare.
Mistrețul rănit atacă omul. În alte condiții mistreții se feresc de om. Sezonul de vînătoare admis prin lege ține din luna august și pînă în februarie. Acolo unde mistreții aduc prejudicii se pot împușca și în afara sezonului legal de vînătoare. Vînătoarea se poate face fie la pîndă (autorizație individuală de vînatoare), fie la goană, în general în cadrul vînătorilor colective organizate de grupele de vînătoare din cadrul asociațiilor vînătorești. Se folosește arma cu țeavă lisă cu proiectil unic brenekeer sau slug, sau carabina de calibru minim 222 Remington. Trofeul îl constituie colții mistrețului împreună cu craniul, sau parte din acesta.
Lasă un răspuns