• cea mai modernă centrală termică din oraș se dovedește ineficientă pentru locatarii pe care îi deservește • 100 de proprietari de apartamente îngheață de frig în case, pentru că agentul termic produs de centrala termică Bistrița nu ajunge în casele lor
Serviciile termice furnizate de centrala termică Bistrița continuă să-i nemulțumească pe proprietarii apartamentelor deservite. Dată în funcțiune la începutul lunii decembrie, centrala furnizează apă caldă și căldură locatarilor arondați Asociației de Proprietari Luminii Mărășeti, adică aproximativ o sută de apartamente. Centrala este complet automatizată, fiind cea mai modernă de acest gen din municipiul Bacău. Investiția, în valoare de 2,5 miliarde de lei, a fost realizată de SC Termloc SA Bacău, întrucît, din primăvară, administratorii Complexului Hotelier Bistrița au refuzat să mai livreze agent termic de la propria centrală termică și locatarilor din zonă. Lucrările pentru realizarea obiectivului termic din centrul orașului au demarat la sfîrșitul lunii octombrie și s-au finalizat în decembrie, de pe data de 6 decembrie instalațiile fiind pornite. În toată perioada rece, deși mercurul termometrelor nu a arătat mult sub zero grade, oamenii au fost nevoiți să apeleze la surse alternative pentru a-și încălzi casele.
Ceea ce ar fi trebuit să însemne dezghețarea caloriferelor și posibilitatea de a face o baie caldă în propria casă s-a dovedit a fi, potrivit declarațiilor locatarilor, o mare dezamăgire. „De cînd s-a pornit centrala asta, numai necazuri avem. În loc să avem căldură, mai mult cu reclamațiile sîntem. Caloriferele nu numai că nuîncălzesc, dar sînt mai tot timpul înghețate. Doar într-o cameră se dezmorțesc doi- trei elemenți. În rest, nimic”, ne-a declarat Jenică Pascal, locatar al blocului 1 de pe strada Mărășești. Faptul că majoritatea apartamentelor s-au transformat în ghețării și că frigul este o stare de care oamenii nu mai scapă a stîrnit valuri de nemulțumiri în rîndul celor care sînt deserviți de cea mai modernă centrală termică din oraș. Oamenii sînt cu atît mai nemulțumiți cu cît, înainte de a fi dată în folosință noua centrală, reprezentanții firmei Termloc le-ar fi promis servicii de cea mai bună calitate. „E bătaie de joc ce se întîmplă. Casele sînt ca ghețăriile, iar cînd de duci la Termloc să le spui că nu ai căldură, toți îs boieri, nu ai cu cine vorbi. Își bat joc de noi, iar noi nu avem ce să facem”, ne-a declarat, nemulțumit, Constantin Purcaru.
Pentru a ne convinge că în case este cîteodată mai frig decît afară, mai mulți locatari din Asociația Mărășești – Luminii ne-au invitat în locuințele lor. Și noi am constatat că instalațiile din case nu sînt decît dezmorțite și că mercurul termometrelor nu depășește, în cele mai fericite cazuri, 16 grade. Raidul efectuat prin apartamentele băcăuanilor pe care i-am găsit acasă a dovedit că nemulțumirile oamenilor sînt îndreptățite. Disperarea proprietarilor de apartamente este cu atît mai mare cu cît, înainte de a demara investiția, oamenii au fost obligați să semneze la asociație un tabel în care se obligă ca, timp de cinci ani, să nu se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire, pentru ca firma Termloc să-și amortizeze investiția. „Contractul prin care ne-am angajat să rămînem racordați la centrala de cartier mi se părea, la început, o idee foarte bună, pentru că așa ar trebui să fie peste tot. Acum nu mi se mai pare deloc o alegere bună, pentru că, de cînd s-a pornit centrala, nu am avut mai deloc căldură. Am copil de opt luni și sînt nevoită să stau tot timpul cu un calorifer electric în priză, pentru că altfel nu se poate. Cînd le-am spus celor de la Termloc că vrem să ne montăm centrală proprie, ne-au reamintit că avem semnat contractul de fidelitate pentru cinci ani și că nu putem face acest lucru”, ne-a declarat, revoltată, Mihaela Cojan, care locuiște la unul dintre blocurile de pe strada Luminii.
Pentru a informa, încă o dată, conducerea Termloc despre condițiile în care trăiesc, locatarii celor trei blocuri arondate au înaintat directorului Termloc, Dumitru Crîșmaru, o scrisoare deschisă, varianta fiind ultima modalitate prin care oamenii speră să găsească o rezolvare a problemei lor.
De partea cealaltă, reprezentanții firmei Termloc, care administrează centrala termică Bistrița, ne-au declarat că, din punctul lor de vedere, totul este în regulă. „Marți s-au deplasat echipele noastre la centrală și au făcut, din nou, verificări. Nu sînt nici un fel de probleme în ce privește funcționarea centralei Bistrița”, ne-a declarat sec Dumitru Crîșmaru, directorul SC Termloc SA Bacău. Poate că, dacă ar face o vizită în apartamentele cu care a încheiat contract de fidelitate, s-ar convinge că lucrurile stau cu totul altfel. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns