Agenții economici care produc și comercializează carne tocată și preparată trebuie să îndeplinească condiții drastice pentru a putea să-și comercializeze produsele în spațiul Uniunii Europene. Normativele sanitar-veterinare au fost aliniate la aceste cerințe, astfel că în unitățile în care se obțin astfel de produse trebuie să fie mai ceva ca-n farmacie.
Materia primă trebuie verificată la sînge
În primul rînd, materia primă trebuie să fie proaspătă, iar animalele de proveniență trebuie să fie bovinele, porcii, ovine și caprine. Tocătura trebuie să fie obținută din mușchii striați, fără fragmente de oase, fără porțiuni murdare sau suspecte, fără resturi de la tranșare, fasonare sau de carne separată mecanic. Carnea de porc poate fi folosită numai după ce a fost examinată pentru trichină. Indiferent de animalul de la care provine carnea, aceasta trebuie să îndeplinească o listă lungă de criterii în concordanță cu normativele europene. Enumerăm cîteva dintre acestea: să fie autorizată și să se afle pe listele întocmite de organismele europene, să fie marcată, etichetată, preambalată, ambalată, depozitată și transportată conform prevederilor în materie din legislația UE. Nici transportul nu poate fi făcut oricum. Carnea tocată și preparată trebuie să fie însoțită de un certificat de sănătate, de un document comercial care trebuie să menționeze luna și anul congelării, iar în caz de import, trebuie să fie însoțită de un certificat de sănătate emis în concordanță cu prevederile legislației europene.
Acestea nu sînt singurele prevederi restrictive. „Pentru aceste produse, este obligatoriu ca materia primă să fie carne proaspătă, dezosată, care a fost ținută la congelare cel mult 18 luni în cazul celei de vită și vițel, un an carnea de oaie și șase luni cea de porc – ne-a declarat medicul veterinar Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de igienă al Direcției Sanitar-Veterinare Bacău. Dacă se produce carne tocată din cea refrigerată, termenul de utilizarea a acesteia din urmă este de maxim șase zile de la data tăierii. Cînd se obține carne tocată din carnea de vită și vițel dezosată și ambalată în vid, termenul de utilizare nu trebuie să depășească 15 zile”.
Spațiile de producție, drastic controlate
Întreprinderile ai căror patroni doresc să-și autorizeze această activitate trebuie să îndeplinească condiții speciale. „Trebuie să existe un spațiu de tocare și ambalare separat de cel de tranșare – ne-a mai spus doctorul Vlad – și care să fie prevăzut cu un termometru înregistrator și unul pentru ambalare. Mai este necesar un spațiu pentru depozitarea sării și echipamente frigorifice care să permită respectarea temperaturilor prevăzute de legislația în vigoare. Pe lîngă acestea, personalul care prelucrează manual carnea tocată trebuie să poarte o mască aplicată la gură și nas, precum și mănuși impermeabile, care să poată fi spălate și dezinfectate ușor sau de unică folosință”.
În cazul cărnii preparată cu diverse condimente, aceasta trebuie să se fabrice în condiții de temperatură controlate, să fie ambalată în unitățile de expediere – pentru a se evita orice risc de contaminare -și să nu fie congelată decît o singură dată.
Condiții speciale trebuie să îndeplinească agenții economici și în privința marcării produselor care le ies pe poartă. Carnea tocată trebuie să poarte pe ambalaj o marcă ce precizează condițiile de sănătate îndeplinite de produsul obținut de la animalele de măcelărie, păsări, vînat mic de crescătorie sau vînat sălbatic. La cea preparată, marcajul trebuie să conțină informații vizibile și citețe privind specia de la care a fost obținută carnea și procentul ingredientelor amestecate. De asemenea etichetarea trebuie să mai cuprindă și mențiunile „procent de grăsime mai mic de…..” și „raport colagen/proteină din carne mai mic de…..”. Și transportul trebuie să fie făcut în mașini cu dotări speciale, astfel încît să se excludă orice risc de contaminare.
Deocamdată, comercializarea unor astfel de produse în țările membre ale UE este doar un deziderat. „Noi avem agrementele de export pentru Uniunea Europeană – ne-a declarat Grigore Horoi, vicepreședintele Agricola Internațional, cel mai mare exportator de produse de carne de la nivel de țară -, deci îndeplinim condițiile cerute încă de pe vremea cînd le-am obținut. Numai că noi nu exportăm carne tocată și preparată în aceste țări. Și asta nu din cauza condițiilor pe care trebuie să le îndeplinim, ci pentru că nu am găsit nișele de piață, de comercializare a lor”. (Mirela ROMANsEȚ, G. PASCU)
Lasă un răspuns