• mii de băcăuani s-au debranțat de la sistemul centralizat de încălzire
Exasperați de facturile insuportabile pe care le-au plătit iarna trecută la întreținere, băcăuanii continuă se se debranșeze de la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Oamenii preferă să își monteze centrale de apartament, chiar dacă pentru aceasta își pun la bătaie toate economiile sau își girează, pentru un împrumut bancar, bunurile mai de preț de prin casă. Costurile pe care le implică montarea unei centrale de apartament se amortizează în cel mult patru ani, pentru că cetățenii plătesc doar cît consumă, nu și pierderile uriașe de pe rețea.
Scumpirea din ultima vreme a gazului metan aduce costurile încălzirii prin intermediul centralelor de apartament ceva mai aproape de costurile actuale ale agentului termic livrat prin sistemul centralizat. Chiar și așa, oamenii economisesc lunar cîteva sute de mii de lei. În plus, cheltuielile pentru apa caldă consumată se reduc substanțial. Achiziționarea unei centrale termice scutește pe orcine de stresul unie eventuale debranșări de la rețea, din cauza neachitării la timp a facturilor de către vecinii rău platnici. Febra debranșărilor de la rețeaua de termoficare este privită cu îngijorare de furnizorii de agent termic. „În medie, aproximativ 17% din locatarii racordați la centralele termice ale SC Termloc SA s-au debranșat de la sistemul centralizat de distribuție. Mă sperie acest ritm al debranșărilor”, ne-a declarat Dumitru Crîșmaru, directorul general al Termloc.
Există, însă, 22 de centrale termice ale acestei societăți unde procentul apartamentelor debranșate depășește media de 17%. Cei mai mulți locatari care s-au debranșat aparțin de CT Șoimului. Nu mai puțin de 111 familii dintre cele 177 au renunțat la sistemul centralizat de încălzire, adică 63%. „La CT Șoimului am avut în urmă cu cîeva săptămîni o discuție cu locatarii care au mai rămas racordați la rețea. Funcționarea centralei a devenit nerentabilă . Le-am propus niște soluții alternative, printre care și montarea în rate a microcentralelor de apartament”, spune directorul Crîșmaru.
În timp ce debranșările de la rețea devin din ce în ce mai greu de controlat, Termloc este unul dintre principalii prestatori de servicii în domeniul montării centralelor de apartament. „Trebuie să găsim surse colaterale de finanțere pentru a menține în viață unitatea. Nimeni nu îl poate obliga pe un proprietar de apartament să opteze pentru un anumit sistem de alimentare cu energie termică”, este de părere directorul Termloc,. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns