Aproape 30.000 de hectare de pădure din județul Bacău vor fi retrocedate foștilor proprietari. Pînă la această oră au fost validate cererile pentru 15.039 de hectare. Pentru alte 12.000 de hectare de pădure situate pe Valea Muntelui formalitățile sînt în plină desfășurare. În afară de pădurile amintite, mai sînt discuții privind retrocedarea unor suprafețe care au fost inițial teren agricol, dar care au fost împădurite. La acestea trebuie însă clarificate o serie de probleme. Astfel, este necesar să se stabilească dacă actualmente sînt sau nu în proprietatea Regiei Naționale a Pădurilor, să se verifice dacă nu cumva solicitantul a primit alt teren agricol în schimb, etc. „Ritmul de validare a cererilor s-a intensificat mult în ultima perioadă – a declarat directorul general al Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă. Dacă lucrurile merg așa, sperăm ca pînă la sfîrșitul anului să finalizăm ceea ce ține de noi în această problemă”. În ultima vreme, reprezentanții Prefecturii, ai cadastrului funciar și ai Direcției Silvice au făcut mai multe deplasări în județ în scopul accelerării procesului de verificare și validare a cererilor foștilor proprietari privind returnarea suprafețelor forestiere. Trebuie reținut că finalizarea procedurii de către comisiile formate din reprezentanții instituțiilor pomenite nu rezolvă definitiv retrocedările, întrucît eventualele litigii care vor apărea se vor rezolva ulterior pe calea instanțelor judecătorești. Ceea ce se va întoarce la foștii proprietari reprezintă ceva mai mult de 10% din totalul pădurilor din județ – 254.000 de hectare – ceea ce înseamnă că Direcția Silvică va avea și după încheierea procesului suprafețe mari de pădure în administrare. Este un caz fericit, pentru că în alte situații – în județul Brașov, de exemplu – pădurile rămase sub tutela statului vor fi aproape simbolice, de ordinul a 10.000 de hectare.
În măsura în care va fi posibil, retrocedarea se va face pe vechile amplasamente. Acest lucru nu va fi posibil în toate cazurile, întrucît se va evita fragmentarea suprafețelor forestiere, din considerente care țin de protejarea acestora.
Precizăm că proprietarii care vor primi pădurile înapoi au obligația să le exploateze în regim silvic. Pentru aceasta, există două alternative: fie își înființează organisme proprii, fie încheie un contract de administrare cu RNP, prin direcțiile silvice. Pînă în prezent, Direcția Silvică Bacău are încheiate contracte de administrare pentru 4.500 de hectare de pădure privată. În cazul în care nu se pot ocupa de ele, proprietarii de suprafețe forestiere mai au o alternativă și anume să le vîndă statului. Prețul se negociază, dar poate ajunge în jurul a 60-70 de milioane de lei/ha, ceea ce poate reprezenta o sumă importantă pentru mulți băcăuani. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns