• între praznicele Bisericii și ale sărbătorilor creștinești, tradiția
poporului nostru pune la loc de frunte Ziua Sfîntului Ierarh
Nicolae.
Despre Sfîntul Nicolae, legenda populară spune că este unul din cei care păzesc Soarele, alături de Sfîntul Toader. Se spune că Soarele, îngrozit de relele pe care le vede pe pămînt, ar vrea să fugă, de aceea Tatăl Ceresc i-a pus pe cei doi sfinti să-l păzească. După calendarul iulian, la 6 decembrie este solstițiul de iarnă. Soarele este alungat de Sf. Nicolae spre miazănoapte, pînă ajunge la Sf. Toader (echinocțiul de primăvară). De aici, este alungat de Sf. Toader spre miazăzi. Sfîntul Nicolae vine pe bolta cerească călare pe un cal alb (aluzie la prima zăpadă căzută). De asemenea, el stăpînește apele și este patron al corăbierilor, pe care îi salveaza de la înec. El îi apără și pe soldați în război, ajută văduvele, copiii și fetele sărace la măritat, aduce cadouri copiilor, dar îi și pedepsește cu o nuielușă, atunci cînd nu sînt cuminți. Are mare trecere pe lîngă
Dumnezeu. La marile sărbători creștine, cînd se deschide Cerul, sfîntul ar putea fi văzut stînd la masă cu Dumnezeu.
Sfîntul Nicolae, făcătorul de minuni, al cărui nume se tălmacește
„biruitor de popor, biruitor al răului”, a trăit pe vremea împăraților Dioclețian si Maximilian. A murit la 6 decembrie, anul 342. Din anul 1087, moaștele Sfîntului Nicolae se află la Bari, în sudul Italiei, luate din Mira, ca să nu cadă în mîinile musulmanilor. În secolul trecut, mîna dreaptă a Sf. Nicolae a fost adusă și așezată în Biserica „Sf. Gheorghe” din București, unde se află și astăzi.
De unde vine obiceiul ca, de Moș Nicolae, copiii să primească daruri
Se spune că tradiția darurilor oferite în această noapte vine de la neasemuita dărnicie a sfîntului care, după moartea părinților săi, a împărțit considerabila avere moștenită celor săraci. În ziua aceasta, copiii primesc multe dulciuri. Nu numai cei mici sînt, însă, cei răsfățați. Noaptea de Sfîntul Nicolae este așteptată în fiecare an cu nerăbdare de părinți și de copii deopotrivă. Răbdător și generos, Moș Nicolae își aduce aminte în fiecare an să lase în ghetele un dar cît de mic. În orice altă ocazie cînd primim un cadou obișnuim să îi și mulțumim celui care ne-a făcut darul. Lui Moș Nicolae, însă, nimeni nu a avut vreodată ocazia săi îi răsplătească măcar cu o mulțumire bunătatea din fiecare an. Poate că acesta este și motivul pentru care ne mai lasă cîteodată în ghete, alături de daruri și cîte un băț, un „Sfîntul Nicolae” la care este bine să mai tragem cîteodată cu ochiul atunci cînd ni se întîmplă să „mai sărim calul” cum se spune. Tot în această zi, turta dulce este la loc de cinste. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns