• în acest fel, gura sindicatelor ar fi închisă, cel puțin pînă la scrutinul din toamnă
Guvernul a demarat negocierile de încheiere a unui pact de stabilitate socială pentru acest an, care se dorește a fi semnat de patronate și sindicate, a anunțat Marian Sîrbu, ministrul muncii și solidarității sociale, la videoconferința cu prefecții desfășurată ieri. Ministerul a redactat proiectul cadru, care a fost trimis la partenerii sociali, pentru a fi consultat și, eventual, amendat. În următoarele săptămîni, propunerile din teritoriu sînt așteptate la București. La videoconferință au fost invitați să participe și să-și spună punctul de vedere nu doar oficialii județului și șefii de instituții descentralizate, ci și reprezentanții sindicatelor.
Prefectul Radu Cătălin Mardare a spus în timpul întîlnirii cu prefecții că în județul nostru s-a reușit menținerea unei lipse de tensiune socială, chiar dacă există în continuare probleme legate de dreturi salriale, de aplicarea prevederilor Codului Muncii sau de creșterea prețurilor la utilități. Consilierul județean Gheorghe Huluță, președinte al CNSLR Frăția Bacău, dar și membru al partidului de guvernămînt, s-a raliat rapid la poziția oficială și a lăudat faptul că, printr-un ordin al prefectului, s-a înființat o comisie care are posibilitatea de a controla modul în care agenții economici din județ aplică prevederile legale, în raport cu salariații.
Ulterior, Huluță ne-a declarat că nu crede că demersul Guvernului, de a încheia un pact de stabilitate socială ar avea vreo legătură cu anul electoral, dar a admis, totuși, că, în final, „toate măsurile duc acolo. Pentru ca cineva să se mențină la guvernare, trebuie să țină seama de dorințele partenerilor sociali”. Gheorghe Huluță a recunoscut că există, totuși, probleme care pot duce la tensiuni și cea mai importantă este neaplicarea prevederilor noului Cod al Muncii. „Teama că își vor pierde locul de muncă îi determină pe salariați să nu reclame aceste încălcări și nici măcar să nu trimită anonime. Lumea nu dă în judecată patronii, pentru că nu are posibilități financiare. Trebuie o schimbare de mentalitate de ambele părți. Salariații trebuie să muncească, iar patronii să renunțe la formula «dau de mîncare» la oameni. De mîncare dă cînd cheamă lumea la praznic, dar, în raporturile de serviciu, nu se dă pomană, se muncește pe bani”, a spus Huluță.
Manole Chiriac, președintele Sindicatului Liber din Învățămînt (SLÎ) Bacău, este mult mai sceptic în ce privește încheierea pactului de stabilitate socială. El spune că au existat și alte tentative, care au eșuat, pentru că guvernanții nu și-au respectat promisiunile. „Din 2000 încoace, au fost trei mari acțiuni sindicale ale cadrelor didactice, fiecare finalizată cu încheierea unui acord. S-au făcut tot felul de promisiuni nerespectate: acordarea celebrelor tichete de masă, elaborarea unei legi noi de salarizare a bugetarilor. După doi ani, nu avem nici tichete, nici lege de salarizare. Ba, mai mult, nici statutul personalului didactic nu mai e respectat. Mă îndoiesc că cei din învățămînt vor semna un pact cu guvernul”, ne-a declarat Manole Chiriac.
Chiar dacă pactul nu va fi semnat, prefectul Cătălin Mardare spune că în județ nu se prefigurează în perioada următoare, zone de tensiune socială. „Există nemulțumiri, zonele sensibile rămîn salariile și anumite prevederi din codul muncii, dar nu cred că există în județ pericole iminente de conflicte sociale. Dialogul între partenerii sociali trebuie să existe, însă, în permanență și, mai ales, să fie real”, ne-a declarat prefectul Mardare. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns