– valul disponibilizarilor abatut, de la debutul anului, asupra pietei muncii a lasat pe drumuri peste 10.000 de bacauani – aceasta inseamna, potrivit statisticilor, o crestere a numarului de salariati disponibilizati in primele noua luni ale lui 2009, cu aproape 80% mai mare decit in aceeasi perioada a lui 2008 – persoanele afectate cel mai mult de criza economica provin din sectoarele comert, constructii, prelucrarea lemnului sau fabricarea substantelor si a produselor chimice
Madalina ROTARU
Rindul somerilor bacauani inregistrati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) a crescut fabulos de la inceputul acestui an, odata cu adincirea fenomenului de criza economica. Din motive reale sau doar invocate de anumiti patroni – cum apreciaza unii – pentru a-si creste profitul prin cheltuieli minime, mii de oameni au fost dati afara de la locul de munca. Potrivit datelor prezentate de reprezentantii AJOFM Bacau in sedinta de Dialog Social desfasurata miercuri, la Institutia Prefectului, in primele noua luni ale acestui an au fost disponibilizati, in judetul Bacau, 10.380 de salariati. „Fata de aceeasi perioada a anului 2008, in anul 2009 inregistram o crestere cu 79% a numarului de salariati disponibilizati”, a spus Octavian Ticau, reprezentatul AJOFM Bacau. Potrivit acestuia, domeniile in care s-au concediat cele mai multe persoane sint comertul, prelucrarea lemnului, prelucrari mecanice, constructii, industria alimentara, fabricarea incaltamintei sau fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Notificarile angajatorilor privind disponibilizari colective continua sa curga
Pina la finele anului, numarul celor care vor intari rindul disponibilizatilor se va ingrosa. Lunar, la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) apar noi si noi notificari prin care diferiti angajatori din diferite domenii de activitate – bancar, constructii, energetica – anunta intentia de cocediere a salariatilor. Numai in constructii, pe parcursul lunii septembrie, a fost anuntata disponibilizarea a 500 de salariati de la mai multi angajatori, iar in aceasta luna alte doua firme au anuntat concedierea, din noiembrie-decembrie a circa 70 de oameni. Acestora li se adauga notificarile venite din partea furnizorului de energie electrica si a unei banci potrivit carora, alte 108 persoane urmeaza sa intre in „concediu fortat” pina la finele anului. Motivele concedierilor sint legate, sustin reprezentantii ITM Bacau, conform notificarilor, nu atit de reducerea activitatilor pe perioada sezonului rece, cit de criza financiara.
Acces dificil la un nou loc de munca
Bugetul mic alocat in acest an, tot pe fondul crizei economice, AJOFM Bacau a facut ca numarul actiunilor intreprinse de aceasta pentru diminuarea impactului negativ cauzat de disponibilizarile in masa sa nu fie nici ele, foarte numeroase. Bunaoara, fata de alti ani, in 2009, AJOFM Bacau nu a reusit organizarea decit a doua Burse pentru ocuparea fortei de munca, respectiv Bursa generala a locurilor de munca si Bursa locurilor de munca pentru absolventi, prin cea din urma reusindu-se incadrarea a 116 tineri. Urmare a burselor si a altor masuri active intreprinse de AJOFM Bacau -cursuri de reorientare profesionala, incadrare prin departamentul Fortei de Munca in Straintate, programul de ocupare temporara a fortei de munca etc. – in primele noua luni ale anului au reusit sa-si gaseasca un serviciu circa 9.000 de bacauani. In prezent, numarul somerilor, atit provenind din rindul disponibilizatilor, cit si si din rindul altor categorii de persoane este de aproape 20.000 (8,26% rata somajului). Cifre similare se inregistrau, in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau, in ianuarie 2004.
Cea mai mare dinamica la suspendarea de firme
Bacaul a fost, timp de trei luni (iulie – septembrie) judetul cu cea mai mare dinamica a suspendarii activitatii firmelor tara: 4.971,43%, desi la noua luni este in scadere fata de primele opt luni, cind a fost de 5.064.62%. Oficiul Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Bacau a inregistrat, in primele trei trimestre ale acestui an, nu mai putin de 3.550 de mentiuni de suspendari de activitate ale firmelor bacauane, comparativ cu numai 70 in aceeasi perioada a anului trecut. Judetul se afla, din acest punct de vedere, in lotul celor cu cele mai multe firme suspendate. Mai echilibrata este situatia in cazul dizolvarilor voluntare de firme, unde dinamica, in judetul Bacau, este una dintre cele mai scazute, de numai 68,49%, fata de 77,42% la opt luni si fata de aproape 3.728,57% in Galati. Astfel, in aceeasi perioada analizata, in judet au fost dizolvate numai 123 de firme, fata de 73 anul trecut. In cazul radierilor voluntare, in judetul Bacau au fost inregistrate 677 de cazuri, fata de numai 180 anul trecut, dar cu o dinamica de 276%, in scadere fata de 288,36% la opt luni. (Petru DONE)
cea mai mare dinamica la inchiderea firmelor inseamna somaj! Cine a hotarat impozitul forfetar?! psd+pd-l=fsn! nenorocitii care au guvernat si au dat asemenea legi tampite ar trebui arestati pentru sabotaj!
cine conduce tara, un prostanac si-un betiv!
Avem conducatorii pe care ii meritam!
pe care ii meritu tu , poate.
Ce-au facut lucratorii CET toata vara? A trebuit sa aflu de pe realitatea.net de ce stau eu, acum, in frig pentru ca presa locala tace… Si tace si primarul cand nu spune ca PD-L nu a dat Bacaului bani de combustibili…
http://www.realitatea.net/jumatate-din-populatia-bacaului-sta-in-frig-din-cauza-avariilor-cet_651402.html