• susține Răducan Ion, președintele nou înființatei Federații a Asociațiilor Patronale Bacău • peste 2.500 de firme fac parte din acest organism
Cele nouă asociații profesionale și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău au înființat, în premieră națională, o organizație reprezentativă, Federația Asociațiilor Patronale (FAP) Bacău. Conducerea FAP este asigurată de către Răducan Ion, președinte, Grigore Filip, Gheorghe Milea și Costel Cășuneanu, vicepreședinți, și Doru Simovici, director general. Conducerea colectivă este formată din Adunarea Generală a membrilor și Consiliul Director, format din președinții asociațiilor profesionale. Doru Simovici afirmă că directori executivi sînt directorii din CCIA, organizație care asigură și cheltuielile de funcționare ale (FAP).
„Prin constituirea Federației am închis circuitul organizatoric al agenților economici din județ, operațiune pe care am început-o în urmă cu patru ani prin înființarea asociațiilor profesionale”, spune Simovici. El vrea ca FAP să reprezinte o „voce comună” a asociațiilor în relația cu administrația locală și centrală. Simovici precizează că administrația centrală va fi nevoită să consulte Federația, deoarece HG 396/2002 precizează că „elaborarea actelor normative de către Guvern se face cu consultarea reprezentanților mediului economic”. Doru Simovici cconsideră că, pînă acum, patronatele „nu și-au făcut simțită prezența”. În plus, sindicatele au o imagine mai bună, în timp ce patronatele nu sînt luate în considerare.
Răducan Ion, președintele FAP, afirmă că o astfel de organizare este necesară, deoarece „în România nu avem economie de piață, ci doar un început de organizare”. În opinia președintelui, din mediul economic românesc trebuie să dispară furtul, trișul, evaziunea fiscală. „Din 1990 încoace, puterea profită de lipsa noastră de organizare, iar patronatul nu este invitat la «masa rotundă». Cine reprezintă patronii în Casa Județeană de Asigurări de Sănătate? Cînd analizez, patronii sînt reprezentați la Bacău de filiala UGIR 1903, cu sediul într-un biet apartament”, comentează Ion. El susține că Federația nu vrea să schimbe pe nimeni de aici, dar că îi va chema pe trimișii UGIR 1903 la CJAS să-i întrebe „ce fac ei acolo”. Doru Simovici se declară și mai nemulțumit de această organizație și afirmă că „în UGIR 1903 nu se găsesc adevărații industriași din Bacău”. Directorul general crede că, atunci cînd iau decizii de ordin economic, Consiliul Județean și consiliile locale ar trebui să consulte și FAP. Cele 2.500 de firme reprezentate în Federație dețin peste 70 la sută din numărul de angajați și peste 77 la sută din capitalul social total din județul Bacău. Conducerile deliberativă și executivă sînt făcute benevol, fără salarizare. Se intenționează asocierea la nivel național, în vederea înființării unei confederații de profil. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns